when four brothers with distinct personalities wanted to construct an upscale residential building in a wooded beirut suburb, 109 architectes played on the concept of a harmonious quartet. four blocks anchor the project to the plot; a hill blanketed in pine and oak trees. together, the volumes form four stories that interact with the environment, demonstrating the green approach that saturates the building from design to material — preserving the forest while overlooking the city below.


the residential building is set within baabda, a wooded suburb of beirut
all images © ieva saudargaitė

 

 

for this project, 109 architectes has assigned a distinct function to each box: the sleeping area, guest room or office, service area and reception. three are constructed as solid boxes with stone cladding that will naturally fade into the environment over time. full-height windows on each floor allow a flood of natural light and panoramic views thanks to their positioning that maximizes vistas of trees and topography lines. in contrast, the reception block materializes as a series of stacked white slabs framing the scenery – establishing a direct dialog with the surrounding trees. moreover, a book-lined corridor acts as a boulevard connecting the blocks, with a family room set as the heart of each house.  the latter overlooks the front and back of the forest, creating an uninterrupted network of inhabitants, branches, and birds.


the bedroom block

 

 

when moving across the building floors, users will notice subtle differences created by the views. the ground is washed in soft sunlight, set within the tree trunks and beneath the canopy. meanwhile the first floor hovers among branches while the second  floats just above the treetops, giving the illusion that one could reach out and touch them. Pprched high above the woodland, the third floor looks out onto the horizon – exposing a view towards the city by the sea. 


the reception area materializes as a series of stacked white slabs


the building sits on a hill blanketed in pine and oak trees


a playful arrangement of openings filtered by the trees


the reception block establishes a direct dialog with the surrounding trees


the family room is the heart of each house, connecting the different blocks


the guest-room/office block


the building aims to preserve the forest while overlooking the city below


the first floor hovers among branches

 

 

project info:


partners in charge: youssef mallat
architect in charge: richard kassab
team: richard azzam, joy traboulsi, samer bazzy
structural consultant: B.E.T. mattar
mechanical consultant: barbanel & ibrahim mounayar
electrical consultant: gilbert tambourgi

 

location: baabda, lebanon
project area: 1800m sqm
year: 2012-2017

 

products: glass: bifem-paralu / panoramah
stone: travertine

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    (2 articles)

    architecture news