2lb house in geneva by raphael nussbaumer architectes
original content
mar 31, 2014
2lb house in geneva by raphael nussbaumer architectes


 
2lb house in geneva by raphael nussbaumer architectes
all photos by lionel henriod /mc2
all images courtesy of raphael nussbaumer architectes

 

 

 

 

 

located at the edge of a rural village, in a suburb of geneva, the ’2lb house’ by raphael nussbaumer architectes is designed for a family with a passion for brazilian architecture. the clients wanted to build there a house in a similar typological style. the sloping site faces south towards the salève mountain, which majestically overlooks the area. as is the case with most swiss regions today, the zone is under design protection, which represented quite a challenge for designing a contemporary residence. the almost obligatory position of the volume in the steepest part of the slope, limited the height of the building and the only possible access to the plot is from the south-west corner. this allow for the garden to be a central element of the project as it encloses the house softly in a protective atmosphere, and is an extension of the living room area to blur the boundary between inside and outside. the landscape and mountain range inspired the design of a solid, autonomous and mineral volume. all enclosing walls are constructed with exposed concrete and were built in one single manufacturing process in order to procure a monolithic aspect without any horizontal division.


the garden grows to the edge of the living room patio area

 

2lb_house_rapael_nussbaumer_designboom01
textures and color from the landscape juxtapose with the smooth concrete and glass façade

 

2lb_house_rapael_nussbaumer_designboom03
the lower lever features a more transparent and public volume while the second floor is more private and protected by the constructional prism

 


view of the entirety of the site with views to the salève mountain

 


the car garage follows the same typology as the dwelling

 


the living area separated by sliding glass doors

 

 

 

 

privacy in relation to the neighboring houses was achieved by angled roof-lights that stretch across, instead of placing windows all around the volume. thus, the first floor allows light to flow into the central artery of the house. the ’2lb house’s organization is based on a matrix of 3 x 3 units with a hall and staircase in the center. the singular features of the abode consist of three distinct space structures: the ‘glasshouse’ for the most public areas which has access to the garden on the ground floor; the ‘cave’ for all service areas, and is excavated into the slope; and the ‘lived-in roof’ with its attic like roof lights that brighten the bedrooms and spaces on the second floor.


staircase detail

 


bathroom illuminated by tilted roof windows on the upper floor

 


ground floor plan

 


upper floor plan

 


section and elevation

 

 

 

project info:

 

 

location: geneva, switzerland
architect: raphaël nussbaumer architectes, www.rnussbaumer.ch
project team: raphaël nussbaumer, frédéric perone, anjéla aubert, luis antunes, reto oechslin, davide righenzi
structure: ingeni, carouge
living space: 320 m2
landscape:
pascal heyraud architecte paysagiste, neuchâtel
colors: annette roserens, zurich
energy consulting: estia, ecublens
photographer: lionel henriod /mc2 

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here. 

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library