POPULAR TODAY ARCHITECTURE

andrea branzi and 2A+P/A: maribor gallery
apr 22, 2010
andrea branzi and 2A+P/A: maribor gallery


‘art forest’ aerial view


‘art forest’ by italian firm 2A+P/A together with andrea branzi
all images courtesy
2A+P/A

‘art forest’ by italian firm 2A+P/A together with andrea branzi is a proposal for the
competition to design the new maribor museum in slovenia.

the project aims to experiment the possibilities of mixing the activities of the new museum
with the city life. a forest of pillars invades the urban void, identifying a public space
covered with a big transparent ceiling. the artificial wood covers the slightly tilted plane
that connects koroška street with the drava river and configurates 10.000 sqm of public
space as a big theatre arena.

on the same level all the public functions of the museum such as: the cafeteria, the bookshop,
the restaurant, the information point and the accesses to the two green entrance halls.
three stepped islands create the plane areas on the tilted plane. a few of the ‘pines’ have been
conceived as accessible to the public and usable as terraces or areas for events or free
expositions. the functions of the new maribor art gallery are part under the slope of the square
and part at different heights on the top of the trees that rise from the ground.


‘art forest’ model

the underground space is organized in functional areas, its implant comes from
the organization of a city, functional zones related by a connective grid. an archeological
section of a city submerged by the stratification of time. the fulcrum of the museum
are the two great glass patios, joined by an underground corridor, that constitute
the access point to the underground museum structure. they have been conceived as two
big glass halls microclimatized with natural gardens inside.

from these two spaces you can access all the functions of the museum. from the north
patio it is possible to enter the permanent gallery, the conference room, the children
museum, the library and the archive, the administrative offices, the wardrobe area
and the services; while from the south patio you can enter the creative industry centre,
the architectural centre, the educational workshop, the underground parking and the services.
each related activity has separated accesses to ensure the functioning independently from
the opening of the museum.

a path connects the two microclimatized halls through a system of ramps, joining
the different heights. the two gardens and the connection corridor are the more public
spaces of the museum, a relational disposal that permits a free circulation trough
the various functions of the whole structure.


model

a second element of connection is the underground access street to the garage that
with an entrance ramp leads to the west side of the square. this street ensures
the admittance also to the loading and unloading area of the art pieces, a straight
entrance to the deposits and the warehouses, and a direct link with the parking of
the market on the east side.

the internal pedestrian path crosses the vehicular one, showing to the public
the functioning of the museum machine. besides the two vertical greenhouses,
two green patios permit the illumination of the underground spaces. a number
of emergency ladders ensure the necessary escape ways from the underground spaces.


view from across the river

the manes of the forest have been conceived as devices for energy control
and capitalization of renewable energies. some of the manes are supports for
photovoltaic panels while other designed as funnels are the collector system of meteoric
waters used for the irrigation of the green halls. some ‘pines’ are structured as chimneys
for the natural ventilation of the underground areas while others constitute lightpipes
for the daylighting. all the project aspires to create a naturally controlled microclimate.
the choice itself of an underground space wants to take the most advantage from the more
stable climate of the underground areas and taking favor from the huge thermal mass
of the ground.


axonometric view


program elevation


elevation view

first floor plan

second floor plan


basenment floor plan

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library