apollo architects and associates: grow   a family home in downtown tokyo
dec 24, 2012
apollo architects and associates: grow a family home in downtown tokyo


‘grow ‘ by apollo architects & associates
image © masao nishikawa

 


situated on an extremely small plot measuring only 65 sqm, ‘grow’ by apollo architects & associates is a downtown tokyo residence conceived
for a husband-and-wife designer couple.

on the ground floor, a cockpit-like office at the entrance which runs along the east side of the home, neighbors the garage,
separated by a single pane of glass which visually expands the narrow space. when the garage is open to its fullest extent,
it creates a sense of unity between the street and interior. a small square white rock covered courtyard located at the back left corner
of the garage fills with diffused light which floods down from the upper levels, projecting a sense of tranquility into the adjoining master bedroom.

a staircase which spirals from the ground floor to the penthouse leads upwards to the second floor outfitted with a large changing room
and sleeping quarters for the client’s three children – this area is divided by a curtain. two large doors which open out over the courtyard
from the bathroom allow one to enjoy a relaxing ‘outdoor’ bath complete with fresh air and sunlight.

the third floor floor houses the dwelling’s main communal areas such as the kitchen and living room. high skylights installed along the walls
and the ceiling – which is sloped as a result of the setback limit imposed by the city – provide a lot of natural light into the home,
making it feel open and airy despite its small area. these windows also offer panoramic views of the sky and downtown area with built-in furniture
covered in tatami mats lining the south and east facing walls of the family room. a balcony extends from the kitchen where the residents
are able to grow their own plants, allowing them to prepare food in an open environment, while a rooftop garden offers an additional green oasis
for the owners in the middle of the city.

 

 


the compact site measures 65 sqm
image © masao nishikawa

 

 

 


the third floor family room features built-in furniture covered in tatami mats
image © masao nishikawa

 

 

 


north facing view of the third floor which features sloping ceilings as a result of the city’s setback limits
image © masao nishikawa

 

 

 


east facing wall
image © masao nishikawa

 

 

 


general view of the third floor kitchen and family room
image © masao nishikawa

 

 

 


a door in the kitchen opens to a balcony where the owners can grow plants
image © masao nishikawa

 

 

 


a green roof offers an urban oasis for the residents
image © masao nishikawa

 

 

 


a spiral staircase leads from the ground floor all the way to the top of the home
image © masao nishikawa

 

 

 

 


second floor bathroom
image © masao nishikawa

 

 

 


large doors from the bathroom which open over the courtyard offer an environment in which to have an outdoor bath.
image © masao nishikawa

 

 

 

 


a long narrow office neighbours the garage, separated by a pane of glass
image © masao nishikawa

 

 

 

 


view into the garage from the street
image © masao nishikawa

 

 

 

 


garage and office space by night
image © masao nishikawa

 

 

 

 


‘grow’ by night
image © masao nishikawa

 

 

 


third floor lighting by night
image © masao nishikawa

 

 

 


first floor plan

 

 

 


second floor plan

 

 

 


third floor plan

 

 

 


penthouse

 

 

 


section

 

 

 


section

 

 

 


south and east elevation

 

 

 

 


north and west elevation

 

 

project outline

 

architecture: satoshi kurosaki/apollo architects & associates
location:
shinjuku ward tokyo
date of completion: july 2012
principal use: private housing
structure: concrete
site area: 38.37m2
total floor area: 124.33m2 (43.61m2/1f, 38.37m2/2f,38.66m2/3f,3.69m2/ph)
structural engineer: kenta masaki
mechanical engineer: zenei shimada
material information
exterior finish: exposed concrete
floor: wood flooring
wall: synthetic resin emulsion paint
ceiling: exposed concrete

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library