completed by archstudio, ‘twisting courtyard’ is a renovated residence in paizihutong, dashilar area, beijing. the property was once a siheyuan (courtyard house) with a single entry, and the purpose of this project is to upgrade the necessary infrastructure needed for a contemporary lifestyle. hence, this traditional courtyard which mainly served as a residence is turned into an attractive, urban public space within beijing’s inner city.


view of the entrance from the streets 

 

 

archstudio‘s design aims at getting rid of the solemn and stereotyped impression given by a siheyuan by creating an open and active living atmosphere. based on the existing layout of the courtyard, the undulated gray brick floor is used to connect indoor and outdoor spaces of different height, and is extended to the inside of the house – twisting into walls and roof, thus creating dynamic connection between in and out. what hides within the curved wall are necessary auxiliary spaces such as kitchen, toilet and warehouse, while reception and dinning areas are shown outside the curved facade and connect to the courtyard as a whole.


overall view of  the archstudio twisting courtyard

 

 

the small yard is mainly used as an urban public space, while maintaining the possibility of functioning as a residence. even more, four houses can be rented for public events such as recreation, gatherings and meetings – or could serve as a family hostel with three bedrooms. integrated furniture is used to enable the flexible switch of space scene by inserting boxes into the existing wood frames of east and west wings. 


renovated courtyard  – bird’s eye view

 

 

‘for the building type ‘siheyuan’, the courtyard is the core of living fun. this project makes micro-adjustment that change the temperament of the courtyard space and meet requirements of multiple use, without changing the existing housing structure, making the traditional courtyard up-to-date,’ elaborates archstudio. 


dining room – in and out relationship


kitchen space 


wing-room: wood platform with lifting table hidden inside could be used as tearoom or bedroom


main room: bed wall and partitive soft curtain on the north to meet multiple requirements


washing room


nightview of the twisting gray brick 


the dark floor paving creates a sharp contrast with the graveled area 


details of material combination and vegetation 

 

 

project info:

 

design company: archstudio
design team: han wenqiang, huang tao
furniture accessories: song guochao
photography: wang ning, jin weiqi
text: han wenqiang

 

location: paizihutong, beijing
project type: residence renovation
site area: 225.4㎡
building area: 161.5㎡
main material: gray brick, oak panels
design time: 06. 2016 – 09. 2016
construction time: 10. 2016 – 05. 2017 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news