atelier deshaus: spiral galleries in shanghai
original content
feb 17, 2013
atelier deshaus: spiral galleries in shanghai


‘spiral gallery I+II’ by atelier deshaus, shanghai, china
image © shu hei
all images courtesy of atelier deshaus

 

 

the ‘spiral galleries’ designed by chinese firm atelier deshaus are bisected by a threshold of circulation. reflecting the principles of the yin and yang,
the opposing pavilions exhibit unique characteristics that provide different experiences and still hold a strong communication with each other.
the ‘spiral gallery I,’ located further inland is composed of two spiraling concrete ribbons resting on the ground plane delineating a sequence that
compresses and opens the space, bringing the visitor into an introspective environment protected by the curving walls. from the site, the structure seems
a simple form, flat and solid, sitting heavily on the site. the user is brought to the roof plane, where the plan below is immediately made
clear as they make their way across the helical contours until a series of stone steps submerges them into the central courtyard, slicing cyclical pathways
of negative space into the mass. the interior functions – kitchen, gallery area, studio, mechanical room, bathroom, and storage area – are organized in
the positive space, wrapping around the exterior path of circulation bringing the visitor to unravel their journey to the very point where they started.
radially-designed wooden ceiling purlins mark the rhythm of passage, extending sight lines out towards the outer transparent facade and the surrounding
landscape.

 

‘spiral gallery II’ creates a more extroverted ambiance. where the first gallery is about the journey into a solid mass, the second is about an open structure
elevated into the air, displaying its character from the exterior. a glass display is rested upon a concrete base slightly below grade. the user is first brought
down into a half-subterranean courtyard that penetrates to the center of the pavilion so that the enclosed structure wraps around it. a series of open and
closed spaces are experienced in cycles as the user is forced to weave in and out of the gallery. the section below ground contains a glass wall exposing the
lower floor to the central courtyard, with a solid concrete wall concealing the second storey. the exact inverse occurs on the program above ground, as the
outer envelope is entirely made of transparent glass and thin columns allowing views over the site, and the interior wall facing the courtyard becomes solid.

 

 


bird’s eye view of both galleries
image © yao li

 

 


bird’s eye view of spiral gallery I
image © yao li

 

 


approach on a natural pebble path in a wooded area
image © zhang siye

 

 


image © yao li

 

 


stone stairs leading to the rooftop
images © shu he

 

 


thick vertical walls curve fluidly around the site
image © shu he

 

 


view into the courtyard from the rooftop walkway
image © shu he

 

 


bending concrete wall compresses space before opening to the courtyard
left image © shu he
right image © yao li

 

 


(left) view into the internal space
image © pan lingfei
(right) view from the internal space
image © yao li

 

 


entrance into the gallery space from the center of the project
image © yao li

 

 


gallery space screened by thin louvers
image © shu he

 


view of spiral gallery II from the water
image © su shengliang

 

 


image © shu he

 

 


image © shu he

 

 


view from the walkway
image © shu he

 

 


exterior stairs leading to the central courtyard
image © shu he

 

 


internal courtyard
image © shu he

 

 


upper gallery
image © su shengliang

 

 


internal stairs to the upstairs gallery space
image © su shengliang

 

 

 


site plan

 

 


floor plan / level 1 : spiral gallery I

 

 


roof purlins : spiral gallery I

 

 


section : spiral gallery I

 

 


section : spiral gallery I

 

 


axonometric view : spiral gallery I

 

 


floor plan / level 0 : spiral gallery II

 

 


floor plan / level 1 : spiral gallery II

 

 


section : spiral gallery II

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library