atelier hako architects cantilevers minamikarasuyama house
original content
dec 27, 2013
atelier hako architects cantilevers minamikarasuyama house


atelier hako architects cantilevers minamikarasuyama house
image © shinsuke kera/urban arts
all images courtesy of atelier hako architects

 

 

 

positioned on a long and narrow site, the ‘house at minamikarasuyama’ by japanese studio atelier hako architects offers its inhabitants both a sense of privacy and connection to the outside world. located in japan, the building accommodates two generations with separate ground floor entrances for each. the divided private areas are stacked vertically with a large cantilever over the entry point, which contains the bedrooms. the open space created below provides a buffer for the volume between the surrounding neighbors and the street edge. future development plans for the site include a possible apartment block on the south side, which resulted in windows being located on the long east and west axis of the house. a suspended terrace on the interior is encased with glass, giving the feeling that one is sitting outside, while also filtering light through to the living spaces below. the distribution of brightness within and the silhouette of the shadow cast changes dramatically throughout the year, offering a constantly evolving environment.

 

 


exterior view from the street
image © shinsuke kera/urban arts

 

 


under the terrace looking towards the pedestrian path
image © shinsuke kera/urban arts

 

 


upper floor living and dining area with the suspended terrace void
image © shinsuke kera/urban arts

 

 


(left) upper floor dining area looking towards the terrace covered with glass
(right) view of the terrace over the living area with the neighbor’s tree beyond
image © shinsuke kera/urban arts

 

 


upper floor living and dining area with light filtering through from the terrace above

 

 


upper floor stair detail

 

 


ground floor living, dining and kitchen area
image © shinsuke kera/urban arts

 

 


back facade with pergola and louvers for privacy
image © shinsuke kera/urban arts 

 

 


plan

 

 


section

 

 

project info:

 

name: house at minamikarasuyama
architect: yukinobu nanashima + tomomi sano / atelier hako architects
structural engineer: shin’itsu hiraoka / hiraoka structural engineers
photographer: shinsuke kera/urban arts, all images courtesy of atelier hako architects
completion: march 2013
location: minamikarasuyama, setagaya ward, tokyo
primary usage: private residence for two generations
structure: reinforced concrete, three stories above ground
clients: couple and two children and their parents
site area: 131.08 m2
building area: 77.63 m2
total floor space: 186.15 m2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library