bang by min: H house, seoul bang by min: H house, seoul
jan 16, 2013

bang by min: H house, seoul

‘H house’ by bang by min, seoul, koreaimage © yoon joonhwanall images courtesy of bang by min

 

 

the ‘H house’ in the valley of seongbuk-dong just north of seoul, and designed by korean practice bang by min, manages a rather complex set ofparameters in program and site to accommodate the owner’s specifications: it must be a house where three generations can live at the same time,it must be very well ventilated and have plentiful amounts of day light especially in the basement and first level, and it must contain a groundfloor commercial space. the property has a height difference of eight meters, which means that the first two stories are partially under groundand suffered dark damp conditions in the previously existing dwelling. the solution can be thought of as a small tower resting on a concrete plinthcontaining the garage and commercial space, a beauty shop called ‘miega.’ primarily supported by a concrete shear wall structure, stacked spacesof differing materials create semi-individual living areas. the second storey acts as the communal space, where three living rooms of various heights create a natural separation for each of the nuclear families, connected or separated by retractable walls. overhanging volumes and deep eaves shade the large west-facing windows, with wooden screens for privacy.

 

set in from the property edge, the dwelling allows views in all directions and therefore plenty of natural light and ventilation. in response to the previousissues with the subterranean levels, a sunken courtyard was created that also offers a private exterior area. various cuts and voids in the primarystructure create moments for light to illuminate the interior, making all the programmatic elements feel airy and light. gardens and other embedded courtyards add to this effect and create a strong relationship between the outside and inside. an atrium in the center of the project contains a hangingmult-use area that exhibits a space within a space. the rooftop garden allows the users a view over the valley from the highest point, as well asanother place to escape company without actually leaving the residence.

 

 

retractable wooden screens close off certain volumesimage © designboomcourtesy yoon joonhwan

 

 

rear viewimage © yoon joonhwan

 

 

bird’s eye view over the garden and siteimage © yoon joonhwan

 

 

(left) entry stairs(right) entrance into second floorimage © yoon joonhwan

 

 

(left) entry courtyard(right) sunken entrance to the lower levelsimage © yoon joonhwan

 

 

(left) stairs located within a wood-clad form(right) rear side, translucent windows provide light and privacyimage © yoon joonhwan

 

 

inner courtyard illuminates all levelsimage © yoon joonhwan

 

 

exterior stairs to rooftop gardenimages © yoon joonhwan

 

 

rooftop gardenimage © yoon joonhwan

 

 

sunken courtyard to combat dark and damp subterranean spacesimage © yoon joonhwan

 

 

side entryimage © yoon joonhwan

 

 

living roomsimage © yoon joonhwan

 

 

large retractable walls partition spacesimage © yoon joonhwan

 

 

slightly varying levels suggest separated living areasimage © yoon joonhwan

 

 

image © yoon joonhwan

 

 

open screen exposing viewsimage © yoon joonhwan

 

 

closed screen for shade and privacyimage © yoon joonhwan

 

 

hanging wooden box as multi-use spaceimage © yoon joonhwan

 

 

living roomimage © yoon joonhwan

 

 

stairwellimage © yoon joonhwan

 

 

image © yoon joonhwan

 

 

bedroomimage © yoon joonhwan

 

 

bedroomimage © yoon joonhwan

 

 

 

image © yoon joonhwan

 

 

image © yoon joonhwan

 

 

image © yoon joonhwan

 

 

image © bang by min

 

 

image © bang by min

 

 

image © bang by min

 

 

 

site plan

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level 1

 

 

floor plan / level 2

 

 

roof plan

 

 

floor plan / level -1

 

 

section

 

 

section

 

 

section

 

 

elevation

 

 

elevation

 

 

elevation

 

 

spatial distributionimage © designboomcourtesy bang by min

 

 

model

 

 

circulation diagram

 

 

spatial activity overlap

  • nice interiors & interesting spaces, but exterior feels a bit too much… too many elements perhaps

    twny says:
  • wonderful finishes, form looks inviting, the master bedroom block kinda looks like a whale. 😀

    hoseun says:
  • Love the interior!!!, just can’t help to think some of it, is a bit over the top…take the side entrance suspended stairs, does the stairs need to be suspended, am sure there sure there are cheaper ways that this could have being resolved. I guess when you have the finance all cards are on the table. beautiful project still

    Niyi says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news