caliper studio: roy lichtenstein residence + studio, new york caliper studio: roy lichtenstein residence + studio, new york
mar 26, 2013

caliper studio: roy lichtenstein residence + studio, new york

‘roy lichtenstein studio + residence’ by caliper studio, greenwich village, new york, USAimage © ty cole all images courtesy of caliper studio 

 

 

 

the late artist roy lichtenstein left behind a legacy of hard-edged pop art, characterized by bold outlines, striking benday dots and expressions lifted from comic books. two low greenwich village buildings converted by lichtenstein in the 1980’s from metal shop and garage to residence and work space have now been converted into a sculpture garden and preserved component of his estate. brooklyn-based caliper studio took the unused 6000 square foot surface of eight aging rooftops and refitted them with an undulating expanse of flowering plants. lichtenstein’s vibrantly-colored ‘brushstrokes’ and ‘endless drip’ now make their home in the rare patch of greenery in the theatric urban garden. enclosed by the neighboring mid-rises of manhattan’s west side, the green roof continues the graphic forms in lichtenstein’s work with two conspicuously curved concrete shell skylights that serve to lift the grassy plane with a warm yellow glow. the ‘planted berm skylights‘ were designed and detailed by the in-house fabrication sector of caliper studio in collaboration with riverside builders. a 3-d model was used to create the formwork for CNC milling and a complex steel system created a reinforcing net buried in the concrete. steel, glass and plants come together to gesture a gentle fold in the landscape.  

views of the skylightsimage © ty cole artwork © estate of roy lichtenstein

glass steel and grass meet with bold formalismimage © ty cole

detail of the skylightimage © ty cole

‘brushstroke’ finds a home in the urban gardenimage © ty cole artwork © estate of roy lichtenstein

two views of the sculpture in the architectural contextimage © ty cole artwork © estate of roy lichtenstein

the penthouse meets the winding wooden deckimage © ty cole

 

 

 

the renovated kitchen and penthouse were rebuilt with rich materials, namely a dark reflective brick that meets a meandering, black locust wood deck. the sinuous path steps above the quiet landscape and alternatively acts as a viewing platform and contemplation space. preserving the late painter’s studio was central to the project and required a careful reworking of the building systems so as to update the climate control mechanisms. the space maintains the artist’s original artifacts, built-in wall easel system and paint-splattered floor. 

manhattan mid-rises enclose the famous ‘endless drip’image © ty cole artwork © estate of roy lichtenstein

the architecture uses the existing west side masonry and renews in the buildingimage © ty cole

the deck is elevated from the landscape and can be a resting or viewing areaimage © ty cole

fabrication detail on a stepimage © ty cole

the preservation of the artist’s studio was the heart of the projectimage © ty cole artwork © estate of roy lichtenstein

robust materials changed the quality of the interiorsimage © ty cole

image © ty cole

penthouse viewimage © ty cole

office viewimage © ty cole

the skylights welcome diffused light into the spaceimage © ty cole

 

 

concrete shell viewimage © ty cole

installation viewimage © ty cole

metal ribimage © ty cole

(left) transportation of metal rib(right) mother molds of the concrete shellimage © ty cole

moldsimage © ty cole

image © ty cole

steel net for the reinforced concrete formimage © ty cole

sprayed on concrete shellimage © ty cole

 

 

drawings of skylight joints

 

 

welding specifications

 

 

section of rib lip

 

 

sections / connection details

 

 

building system section

 

 

short and long sections

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news