carlos arroyo arquitectos: academie MWD, belgium
nov 08, 2012
carlos arroyo arquitectos: academie MWD, belgium


‘academie MWD’ by carlos arroyo arquitectos, dilbeek, belgium
image © miguel de guzman
all images courtesy of carlos arroyo

seeking to strengthen the westrand cultural center of dilbeek in the west part of brussels, madrid-based practice carlos arroyo arquitectos
have just inaugurated the ‘academie MWD,’ providing education in music, theater and dance. the site finds itself in the epicenter of
a varied context: to the north is the protected wolfsputten natural forest; to the south, the main square and city hall with several restaurants;
to the east, a cluster of suburban villas resembling the archetypal farm typology’s pitched roof; to the west, the cultural center and
its immense masses. in response to these conditions, the new building is of an appropriate scale to integrate appropriately into the
urban fabric. the irregular saw-tooth canopy reflects the neighboring residential characteristics with its own unique twist, ending in
a large cantilever that holds the auditorium elevated off of the only entrance to the construct. rainwater is also collected here and recycled
as grey water.

in creating its own identity, the facade is composed of a rhythmic series of vertical-strip windows with similar vertically oriented louvers.
when walking towards the forest, the optical effect of the shutters piece together a large image of trees, almost hiding the structure
into the landscape. when venturing towards westrand, the shades display an 2D composition based on the cultural center’s architect’s
paintings and artistic theories, with the remaining surface areas covered in textured neutral metal panels. these screens also block out
direct light and reflect indirect light to the interior, greatly reducing the use of electricity.


approach from the town
image © miguel de guzman

the project can be divided into two parts: the public encompassing the auditorium  and theater, the private consisting of the
academy’s classrooms, ballet and orchestra rooms located over two
levels. both sectors share the centrally located services with a
long corridor allowing the rearrangement of program. thick interior walls maintain a thermal inertia and effectively soundproof
the various spaces, with highly insulated external load-bearing walls
preventing thermal bridging. laminated wood from sustainable
sources is used as the horizontal structure, left exposed as with other
materials to eliminate the need for extra unnecessary finishes.


southern facade
image © miguel de guzman


the westrand cultural center in the bacground
image © miguel de guzman


southern facade facing the residential area
image © miguel de guzman


optical illusions displaying an image of trees
image © miguel de guzman


image © miguel de guzman


northern facade
image © miguel de guzman


approach on the north side, by the forest

image © miguel de guzman


colorful louvers provide a visual effect depending on which angle they are viewed from
image © miguel de guzman


optical effect of an image of trees
image © miguel de guzman


vertical sun-shade louvers
image © miguel de guzman


dance room
image © miguel de guzman


auditorium / theater
image © miguel de guzman


image © miguel de guzman


recital room
image © miguel de guzman


corridor between classrooms
image © miguel de guzman


floor plan / level 0


floor plan / level 0


section


elevation


site

project info:

architect: carlos arroyo arquitectos, madrid 

associate architects: eld partnership, antwerp

structure: norbert provoost, ghent 

engineering: ingenium, bruges
situation: dilbeek, belgium
surface: 3554.76 m2
project budget: 5.3 m €              
final cost: 5.4 m €
contractor: kumpen
site manager:    pieter broekaert                            
client: city of dilbeek
photos: miguel de guzmán
competition: 2006    open oproep
construction: december 2010 – april 2012
inaugurated: september 8, 2012

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library