castillo miras arquitectos: nazari tower restoration in huercal overa castillo miras arquitectos: nazari tower restoration in huercal overa
mar 13, 2013

castillo miras arquitectos: nazari tower restoration in huercal overa

‘tower restoration in huercal-overa’ by castillo-miras arquitectos, huercal-overa, spainimage © fernando aldaall images courtesy of castillo-miras arquitectos

 

 

the world is dotted with ancient artifacts and historic structures that throughout the years have passed from owner to owner and undergone varioustransformations to suit contemporary needs. in the mountainous landscape of almeria, spain, in a small town called huercal-over, a military defensetower on a raised enclave remains standing since the 13th century. it was originally built by the arab kingdom of nazari during their rule in spain when their territories were being reduced to the southern andalusia region. the construct was part of a larger fortress that has long since been destroyed, but the tower remains as a memory of its past, surrounded by hidden relics that date back to the bronze age. during the spanish civil war it was takenover by military forces and repurposed as a bunker; new openings were made for machine gun access. a private owner then bought the property andmade basic alterations to indulge in their own needs during the following 50 years until the municipality acquired the land and commissioned spanish practice castillo-miras arquitectos to carry out a renovation that would respect the historical significance and character of the dilapidated edifice.

 

the intervention aimed at restoring the construct to its original design, using known documentation and similar tower typologies of ancient arab architecture to ensure morphological accuracy. it was decided to create a clear distinction between the new and old, to allow the added elements tostand obviously separate from the existing and to let this dichotomy in turn present the relic as an observable, inhabitable artifact. the new componentshave a temporary nature with no permanent foundations in the ground, they are designed as foreign objects contrasting the earth-tone tower. the parking area was created relatively off-site, on an existing plateau. a path guides visitors to the information kiosk, a corten steel box whose shipping container-like appearance emphasizes its relative transience. the path continues winding along the natural contours and topographical featuresof the site peppered with stone block benches that seem to grow out of the ground, creating places to sit, rest and enjoy the landscape. as the originalentry is four meters off the ground, a corten steel circular staircase structure was placed – also without permanent foundations – next to the square tower,allowing its materiality and form to contradict the language dictated by the earthen building. perforations in the stair envelope allow visitors periodic views of the landscape and immediate site to help gain an understanding from a new perspective, until reaching the top where the front door is locatedacross from a view stretching miles over mountainous terrain into the horizon.

 

 

view from below the enclaveimage © fernando alda

 

 

the restoration of the interior relied not so much on alien intervention but rather on the rejuvenation of the original design. the exterior mud walls were cleaned off to unveil their true color; where the walls became too damaged they were reconstructed with a limestone mortar that fits into the contextwhile subtly exposing its difference from the existing material. interior additions were removed, newly punctured openings in the recent past were re-closed; the inserted 20th-century floor tiles were removed and replaced with a floating wooden floor independent of the walls; the new plaster coatingon the interior partitions was eliminated to bring out the brick structure. the tower exists as it did over 800 years ago, recalling its powerful presencein an ancient landscape, bringing to life an architecture designed and built by anonymous people, preserved for many years to come.

 

 

information kiosk of corten steelimage © fernando alda

 

 

path to the towerimage © fernando alda

 

   

image © fernando alda

 

 

approach around a winding trailimage © fernando alda

 

 

corten circular structure housing the stairsimage © fernando alda

 

 

entry to stair elementimage © fernando alda

 

 

image © fernando alda

 

 

punctures in the structure allow various views image © fernando alda

 

 

interior of stairsimage © fernando alda

 

 

view from the topimage © fernando alda

 

 

steel bridge from the stairs to the original doorimage © fernando alda

 

 

doorway to the tower four meters off the groundimage © fernando alda

 

 

renovated interior with original brick and inserted wooden floorimage © fernando alda

 

 

reconstructed interior stairs based on similar tower typologiesimage © fernando alda

 

 

original vaulted ceilings exposedimage © fernando alda

 

 

a preserved aperture recalling its more recent historyimage © fernando alda

 

 

 

the original structure contained a staircase penetrating the hillsideimage © fernando alda

 

 

original interior when it was taken over by the stateimage © fernando alda

 

 

testing limestone mortars for color accuracyimage © fernando alda

 

 

installation of the staircaseimage © fernando alda

 

 

wooden floor assembly is structural independent of the wallsimage © fernando alda

 

 

repairing dilapidated wallsimage © fernando alda

 

 

 

site plan

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level 1

 

 

floor plan / level 2

 

 

floor plan / level 3

 

 

section

 

 

section

 

 

section

 

 

elevation

 

 

elevation

 

 

elevation

 

 

elevation

 

 

 project info:

 

 

project: tower restoration in huercal-overa architects: castillo-miras arquitectos (mercedes miras varela. luis castillo villegas). www.castillomiras.esclient: consejeria de cultura de la junta de andalucia (andalusian regional government. department of cultural affairs).location: huercal overa. almeria. spain.project team: daniel lopez martinez. luis hervas lopez.quantity surveyor: luis hervas lopez.structural engineer: satec ingenieros s.l.lighting consultant: lledo s.l.archaeologist: entorno y vegetacion s.a.contractor: costrucciones j.lorenzo s.l.photos: fernando alda.area of the whole intervention: 3483,47 m2.costs: 639.239,74 €

  • thumbs up!

    Bruno de Paris says:
  • Great!!! The spanish design always make me a good impression haha
    Un besazo chicos! Ci vediamo questa sera!!

    ANGEL says:
  • what a wonderful project. the circular entry tower is bold and beautiful in it’s own right, without detracting from the original. the materiality and form work perfectly in this context. J
    http://www.designsourcebook.net

    owl's house london. says:
  • It is beautiful and a nice balance between the original and the restored.
    This a great thing to see done.

    Ron Smith says:
  • Gracias Danny y designboom por interesaros por nuestro trabajo….un saludo desde Almería.

    menchu says:
  • Wonderful. Would that the light bollards and balustrades on the approach were integrated.

    Stephen says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news