a residence that was originally designed by architect frank gehry back in the 70’s has been transformed. what was once a hub associated with the contemporary L.A. art scene has been updated to accommodate the new inhabitants: a visual artist and his family living in the little osaka neighborhood of los angeles.

taking cues from japanese tea houses, brunn designed a wooden box‐ like volume within that space
all images © brandon shigeta

 

 

the project ‘hide out’ was completed by los angeles-based firm dan brunn architecture. approached with a minimalist aesthetic, design cues from the home’s original architect frank gehry was expressed across two floors. the dwelling simultaneously serves as the client’s art studio and gallery space. the set up of the interiors is arranged around an existing oversized rectangular skylight, with the addition of new apertures to invite light into the kitchen and living areas. wood, concrete and glass were the materials that were prominently used as an homage to the architectural shapes and material palette famously used by gehry back in that time.


the original homeowners—noted los angeles contemporary art collectors edwin janss jr. and his wife ann—
commissioned architect frank gehry in the 1970s

 

 

the differentiation between inside and outside is seen on the ground floor where a feeling of openness and continuum is instilled. a floor-to-ceiling pivoting wall at the far end of the property either hides or reveals a multi‐purpose room featuring a built‐in murphy bed that emerges from the bookcase to transform the library into a guest room. reminiscent to japanese tea houses, bruun inserted a wooden box volume within this library which can in turn, be utilized for a variety of activities, while establishing a perfect frame of the garden outside.


the entire first floor was gutted to create an open‐air plan that accommodates work and display space for the owner


the interiors are meant to serve as a gallery‐like setting for the homeowner’s changing art displays


the sculptural statement of the home emerges in the form of an expressive stairway

 

 

a strong presence is given to the handcrafted walnut staircase which extenuates the verticality of the space. the dynamic undulating shape captures the light throughout the day, accentuating the tones of the wood, as the slats encourage a dance of light and shadow. upstairs is where the bedrooms are located; natural light immediately illuminates the space through a glass‐enclosed open‐air meditative garden. previously boxed in with no access to the outdoors, this area now serves as a garden space as a nod to gehry’s original plan to make the area an encased greenhouse.


handcrafted, the walnut staircase extenuates the verticality of the space


the slats shift as one moves around the stairs, creating varied experiences going up and down


natural light seeps into the stairwell tunnel through a glass‐enclosed open‐air meditative garden


built‐in murphy bed emerges from the floor‐to‐ceiling bookcase to transform the library into a guest room


the hide our house in little osaka, los angeles

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Looks very nice. Like the stair and the library and the view of the studio from the stair. Could do with floor plans to enable orientation of the photos. Looks like the studio is also the living room. How does the artist keep it tidy for when folks come to visit?

    raymondo says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news