daniel moreno flores: mike's studio and workshop
original content
dec 27, 2012
daniel moreno flores: mike's studio and workshop


‘the workshop’ by daniel moreno flores, quito, ecuador
image © daniel moreno flores
all images courtesy of daniel moreno flores

 

 

in this two part article, we look at ecuadorian architects daniel moreno flores’ and margarita marques’ renovation of two distinct parts of a house
to incorporate a workshop (shown above) and a studio apartment. the workshop space is located on the same property as the following project
but in an independent structure, for artist pilar flores. completed in a period of two and a half months, every piece that was removed was recycled
or hidden, with extra wood beams salvaged from a nearby demolished house. a new relationship was created with the entrance garden to the house,
as a large opening was installed, framed by the reclaimed timber to put the user in direct contact with the exterior. the new white space is filled with
natural light and portable furniture. as a creative area, it was designed to be re-designed, that is to say that all the individual components that fill the
room may be moved around to accommodate any number of people and activities. the new foreign elements added to the interior are in someway
in contact with recycled rebar, which is used as a light component that either supports, transports, or suspends the pieces, giving a feeling of floating
in the air.

 

 


the workshop
image © daniel moreno flores

 

 


wooden loft made with reclaimed pieces and rebar ladder
image © daniel moreno flores

 

 


image © daniel moreno flores

 

 


rustic connections
image © daniel moreno flores

 

 


new entry
image © daniel moreno flores

 

 


image © daniel moreno flores

 

 


original space
image © daniel moreno flores

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
studio space
image © daniel moreno flores

 

 


floor plans – workshop

 

 


section

 

 


section

 

 


section

 

 


axonometric – workshop

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
‘mike’s studio’
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

 

 with a budget of 30,000 dollars, the architects invited a group of friends to help renovate a house and find the architecture hidden within.
their slogan was ‘clean, remove, and discover the reality of the materials,’ and can be clearly seen throughout the spaces. the first step in their exercise
was to strip the house of the typical trappings that make a ‘cozy dwelling’ devoid of any true character. brick walls were left exposed, complete with
imperfections and voids, the existing doors were reused as the form work for new concrete elements, while the timber flooring was stripped and
used as stairs, platforms, racks and shelves. reclaimed lumber from the original residence was repurposed for loft stories, walls and flooring
components that created new spaces entirely, or was split and laminated to create a unique new texture. the wall in the studio was knocked out
where an exterior atrium creates a small garden that communicates with the interior. gifted rebar was bent and used as hand railing and even a ladder.
the design strips away the falsity of the surfaces and exposes the raw nature beneath, redefining the archetypal understanding of the excess material
to add greater moments of flavor. the spaces find beauty in their ‘unfinished’ nature, composed in a way that provides every space with a soul and
still maintains quality.

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
wood floor made of slender slats
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
view to the loft storey from the ground floor
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
(left) a mixture of new textures
(right) thin catwalk connecting two the loft spaces
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
corrugated transparent sheets create almost-clear slihouettes
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
central corridor services all areas
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
bathroom
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
living room
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
front gate
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
front entrance
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
new range of textures and materials found throughout the house
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
functioning staircase
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 


(left) original corridor
(right) original kitchen
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 


original living room
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 


original entrance
image © daniel moreno flores, sebastián calero

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
floor plan / level 0

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
floor plan / level 1

 

 

estudio de mike by daniel moreno flores
section perspective

 

 

project info:

 

 

the workshop

project: house factory
location: la gasca, quito, ecuador
architect: daniel moreno
team: felipe ordonez, esteban benavides and daniel corti
constructor: fabian tenório
owner: artist pilar flores
surface: 78.5  m2
year: 2009
budget: $ 7.000  (US dollars)

_____________________

 

mike’s studio

project: daniel moreno flores, margarita marques
construction: fabian tenorio, jaime quinga
collaborators: santiago vaca, claudia ponce
owner: michael blanchard
cost: 30,000 USD
site area: 145.82 m2
interior: 138.46 m2
exterior: 134.55 m2

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library