shift architecture + urbanism: dentist with a view shift architecture + urbanism: dentist with a view
jan 14, 2013

shift architecture + urbanism: dentist with a view

 

‘dentist with a view’, by shift architecture + urbanism, best, the netherlandsall images courtesy of shift architecture + urbanism

 

 

the task of ‘dentist with a view’ by dutch practice shift architecture + urbanism was to transform and extend a historical house in the centre of best, a village in the south of the netherlands, into a dental practice with four treatment rooms. the central question was how the extension responds to the existing architecture and how it profits from the green setting. the four new treatment rooms are situated in a volume that at the same time mimics and contrasts the existing house. its archetypical form is derived from the existing dwelling – it takes over the exact same inclination of the pitched roof – while it is being manifested in a very different material. both the roof and the facades of the extension are clad with zinc. this strengthens the iconic quality of the archetype and renders the new addition into a “contextual alien” that blends into the rural surroundings and at the same time creates a clear landmark that expresses its recently developed function.

 

 

large flower window with overhanging bench

 

 

the addition provides each treatment room with the archetypical space of a miniature house. its high ridge and steep ceiling results in a verticalspace that connects to the perspective of a patient in the dentist chair. a roof light in each treatment room enables the patients to relate with the outside,even during treatment. a large ‘flower window’, that also serves as a bench, floods the rooms with daylight and provides both the staff and their patientswith a framed view of the surrounding green environment. all secondary functions of the dentist practice are positioned in the existing house withoutharming its structure and typical 1930’s details. the patient enters and waits in a homely and familiar atmosphere that, together with the experience ofthe surrounding garden from the extension, makes the necessary visit to the dentist a (slightly) more comforting experience.

 

 

 

panoramic windows give each chair a full view of the garden

 

 

entrance to the new addition

 

 

transparent box connected the old and new

 

 

extension with four treatment rooms mirrors the overall form of the existing building, with different material

 

 

each chair is provided a cozy private room

 

 

glazed corridor

 

 

 

 

interior treatment room

 

 

floor plan / level 0

 

elevations and section

 

 

project info:

 

 

address: oranjestraat 55, 5682 ca bestclient: lisette van gils & ruben timmermansdesign: shift architecture urbanism, rotterdamproject architects: harm timmermans, pieter heymansadviser construction: b2co, richard fielt, edeadviser installations: van delft groep, nieuwkuijkcontractor: van der weegen bouwgroep,tilburgcontractor furniture: bots bouwgroep, deurnesub contractor zinc facade: bax koper en zinkspecialist, bergeijksub contractor frames: hoefnagels groep, tilburggross surface area: 292 m2delivery: august 2011building costs: € 340.000 excl. vat

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here

  • finally, a dentist I wish to meet !

    geza says:
  • It seems too beautiful. the environment of a clinic highly effect the health of the patient.

    ascot vale dentist says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news