edward suzuki architecture: villa by the sea
apr 22, 2012
edward suzuki architecture: villa by the sea


‘villa by the sea’ by edward suzuki architecture
all images © yasuhiro nukamura

japanese firm edward suzuki architects has completed ‘villa by the sea’, a vacation home located an hour from downtown tokyo.
located in the sea resort of hayama in the shonan region, the the south façade of the house faces the sea. in order to capture
the panorama and integrate it into the interior spaces, the front of the house is comprised mostly of glass. at the back,
the structure is integrated into a hill of wild bamboo, as both natural environments are incorporated into the space.

the plan is based on a six meter by six meter concrete grid for the three stories. the underground level severs as the entrance,
storage and garage, while the first floor is the sleeping quarters. the uppermost floor is the living, dining and kitchen areas,
neither of which is divided from the other, leaving an open concept space separated only by its function.


integrated fireplace


view into open eating and living area


view of kitchen


a light installation surrounds the doorway


(left) bathroom with natural light
(right) light boxes by stairs


mediation room


the main entrance is constructed from lightly painted timber 


terrace 

for the floor finishes, bamboo was used as a laminate due to its fast growth and vernacular quality. the exterior consists of stucco clad
over exterior insulation, preventing interior condensation and the subsequent mold. a large terrace stretches the entire front expanse,
allowing the residents to enjoy their panorama from outside, which, on clear days, also includes a view of mt. fuji.


front façade 


floor plan / level 0


floor plan / level 1


floor plan / level -1


floor plan / rooftop 


front elevation


cross section


project info:

location: hayama, japan

design period:
august 2008 – november 2009

construction period:
december 2009 – january 2011

structure:
RC

site area:
2620.84m2

ground coverage:
233.82m2

floor areas:
B1 176.99m2 , 1F 204.75m2 , 2F 158.28m2

total floor area:
540.02m2

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library