emilio eftychis: lotheringen modern barn, south africa emilio eftychis: lotheringen modern barn, south africa
feb 23, 2013

emilio eftychis: lotheringen modern barn, south africa

‘lotheringen house’ by emilio eftychis, pretoria, south africaall images courtesy of emilio eftychis

 

 

johannesburg-based architect emilio eftychis has reinvented the vernacular barn typology through a tasteful deconstruction and reinterpretation of thefunction of its parts. the ‘lotheringen house’ exhibits a dynamic interplay of solid and void, where a hard concrete face suddenly becomes a series of porous frames that suddenly allow the flow of views and circulation exposing the interior. designed for a mining engineer, the dwelling finds anagreeable balance between the client’s profession, a contemporary lifestyle, and the multifaceted edifice.

 

the general footprint is resolved as two archetypal ‘home’ sections oriented at slightly different angles based around a common pivot point that contains the vertical circulation, garage, and kitchen. one volume consists of an exposed two-level concrete shell floating above the transparent ground soft-storeywith the living room and lounge and the private bedrooms above. the other is a darker corrugated metal mass sitting readily on the ground plane and houses the staff quarters, guest bedroom and services. a series of retractable glass panels the allow the interior spaces to spill out onto the exterior deck, where a sliding wooden platform reveals a hidden swimming pool. the construct also assures an ecologically responsible design; solar panels are used for water heating while rainwater collection allows for grey water-reuse in the irrigation of indigenous vegetation and a potable source for drinking. the pool is filteredsand and other biofilters in terraced enclosures, oxygenated naturally by waterlilies. the home opens up to the north where natural light penetrates into the public spaces and overhangs help control direct solar gain while accepting warmth in the winter. the interior concrete and steel fittings also function  with dual-purposes, becoming more efficient in their use which better justifies the embodied energy of their creation. the slab that completes the staircaseserves as a kitchen counter and wine rack, while the balustrade of the upstairs landing also provides secondary shelving illuminated by the rooflight of the double-height space.

 

 

open central courtyard deck with revealed swimming pool

 

 

architect emilio eftychis:

‘the design of this space heightens the senses: it breathes, and is animated by light and air. the threshold between the interior and exterior is constantly blurred…materials kept in their raw state evoke the essentials of the understated design: simplicity, purism and seduction. the white-washed plastered walls offset by the hardy Rhodesian teak (Baikiaea plurijuga) timber flooring draw attention to line and form; the natural elements and the functionality of the spaces.’

 

 

solid concrete mass sits above a transparent ground floor

 

 

view from atop the garage

 

 

entry

 

 

north elevation benefits from plenty of daylight

 

 

an interplay of exterior and interior spaces

 

 

 

 

 

 

exterior deck penetrates through the interior spaces creating an open-air interior

 

 

 

 

 

 

metal-clad volume with closed swimming pool

 

 

entry and garage

 

 

convergence of both volumes, vertical circulation, main entrance and kitchen area

 

 

(left) staircase(right) upstairs in a double-height space

 

 

upstairs corridor

 

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level 1

 

 

render

 

 

 

 

 

 

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news