florian busch architects: L house in hirafu florian busch architects: L house in hirafu
jan 31, 2013

florian busch architects: L house in hirafu

‘L house in hirofu’ by florian busch architects, hokkaido, japanimage © florian busch architectsall images courtesy of florian busch architects

 

 

 

the ‘L house’ holiday home by florian busch architects is located along an ancient geological feature on a steep slope with unabated views of mount yotei. the escarpment which hosts the concrete shear wall and wood-clad structure is an origin point for many of the projects distinct characteristics. excavation on site would have required massive reinforced retaining walls which are very invasive to the site and not within budget, therefore the home sits amongst the trees.

 

just as the topography shifted and slid, so do the volumes that make up the dwelling, as one simple rectangular box is shifted slightly and slid over another. the social functions – living room and kitchen – remain on the top floor with an exterior deck and open-air bath. the entry level contains the private bedrooms and bathroom enjoying views of the valley below the site. the interior is marked by honest austerity, allowing the richness of the exposed concrete and natural wood textures rendered on simple geometries to balance with the striking exterior landscape.

snow creates an insulating layer on the roof and climbs high up the walls

 

 

view from the snw-covered siteimage © florian busch architects

 

 

exterior deck with thin metal handrailimage © florian busch architects

 

 

upper level social areas with framed views of mount yoteiimage © hiroyuki sudo

 

 

living room area, large windows include the exterior into the interior ambianceimage © hiroyuki sudo

 

 

image © florian busch architects

 

 

view to the exteriorimage © hiroyuki sudo

 

 

(left) rough exposed concrete wall (right) staircase of cantilevering wooden treads on thin steel membersimage © florian busch architects

 

 

small windows let in light at different areasimage © florian busch architects

 

 

large sliding doors create layers of privacyimage © hiroyuki sudo

 

 

door handle detailimage © florian busch architects

 

 

image © hiroyuki sudo

 

 

lower corridorimage © hiroyuki sudo

 

 

sitting area

 

 

 

 

bathroomimage © hiroyuki sudo

 

 

 

aerial view

 

 

site plan

 

 

program diagram

 

 

render

 

 

project info:

 

location: niseko, hokkaido, japanscope: residential, 2 floorsteam: FBA: florian busch, sachiko miyazaki, tomoyuki sudo, holger pausch (intern)structural engineering: ove arup japan (masamichi sasatani, kengo takamatsu)contractor: sudo corporationgross floor area: 154 m² + 44 m² terracestructure: reinforced concrete

  • the way the views are framed reminds me of Malaparte

    overall, quite eloquent, but that bathroom… the only word that comes to mind is “dank”

    dbkii says:
  • Spectacular views from the house – but the interior is dark, cold and, frankly, miserable. Why would anyone want to live there? Why not give the walls and ceilings a finish that provides a warm light environment so that those inside can enjoy the outside – in comfort.

    Philip says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news