in china, FMX interior design has realized a peaceful, countryside retreat conceived to help relieve its inhabitants of their city-related stress. the client lamented the increasingly small size of contemporary urban homes, and the effect of this on lives and lifestyles. in his brief, the owner requested a house capable of transporting inhabitants far from the demands of the urban grind, creating a welcoming, nature-rich environment — a spiritual and mental retreat.


the outside terrain is integrated seamlessly with the interior furnishing
all images by wu yong-chang

 

 

the resultant design by FMX, entitled ‘returning hut’, is a modern but humble structure, that emphasizes warmth and solitude. lofty ceilings in the living area create a unburdened, spacious atmosphere, magnified by wall to ceiling glass paneling — in harsh contrast to the confines of today’s generic apartments. the natural world is invited in and extends into the house as exposed stone blocks and light, sculpted wood accentuate and decorate the space within. the exposed interior walls are made mainly of natural materials such as bluestone, slate and solid wood and are presented without excess decoration. the outside world is ever present, the sitting room’s large windows ensuring that the surrounding natural landscape is an inescapable dimension of the design.


expansive glass paneling fills the space with natural light, with high ceilings magnifying the effect

 

 

wall-hugging stairs maximize space, and lead to the wood-clad kitchen on the second level. interior glass walls elegantly delineate boundaries between the master bedroom and main bathroom, with a second bedroom and children’s room also located on the upper storey. in addition to the continued use of expansive glass windowing, nature makes a literal appearance in the bathroom as a rockface erupts from the ground, framing the luxurious sunken bathtub.


simple, exposed rock is used to neat, unpretentious effect 

 

 

‘though it is just inches away from the downtown, it brings people who live in it an experience of living secluded from the world,’ says xu fu-min, founder of FMX. ‘through reasonable functional planning and use of simple lines and structures, and together with adopting simple and natural furniture as decoration in the space, a simple but cozy and warm living space is built’.


the house is intended as a retreat from city life


wall hugging stairs maximize space on the lower level


the ground floor is also home to an in-house cinema


upstairs, the kitchen is clad in wood


interior glass walls continue the effect of a seamless, continuous living space that integrates with the outside world


a rockface emerges from the ground in the master bathroom and frames the generous tub


an atmosphere of warmth and security is felt throughout the design

 

 

project info:

 

design director: xu fu-min
design company: FMX interior design
design scope: architecture and interior design
project type: residence
location: fujian, china
area: 390 sqm
completed: 2015
photographer: wu yong-chang

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news