garden studio by scenario architecture blends into background garden studio by scenario architecture blends into background
jul 19, 2013

garden studio by scenario architecture blends into background

 

garden studio by scenario architecture blends into background
all images courtesy of scenario architecture

 

 

 

two contradicting elements were incorporated into the design of the ‘north london garden studio’ by london-based scenario architecture. the client is a choreographer/musician who wanted a place in which to think, write music and move freely. the brief was for a relatively large space with high ceilings, that didn’t feel like a separate building. an in depth analysis of the different activities that were to be performed and their relationship to one another helped generate the studio’s design. the backyard site is overlooked from almost every direction, so the challenge was to find a solution that allowed for a safe haven, while also letting natural light filter in from every direction. the building’s green sedum roof and dark wooden cladding are taken from typical garden-shed aesthetics, helping the den fade naturally into its surroundings – giving a sense that it has always been there. the partially submerged structure has been split into three sections and each part of the roof slopes at a different angle. this helped to break the surface’s continuous expanse and contributed to a structure that looks smaller than it actually is. the resulting form has a stepped east façade (facing the rear of existing properties) and a mostly glazed north façade, which opens to the end garden wall. a ‘secret’ patio at the back of the studio (adjacent to the garden’s back wall), has complete privacy and westerly views. windows and doors were carefully located following an analysis of the 3D views, in which cameras were placed in the neighbouring windows, simulating what, and how much, they can see into the space. the result safeguards both the client and his neighbours’ amenities, while maximising the use of natural light and sense of openness. the studio is designed to achieve maximum energy efficiency and reduced CO2 emissions, mainly via passive means – with high levels of insulation, air tightness and the use of recycled materials. constructed with insulated block work, the external cladding is made of reused scaffold boards, minimizing the cost and also inherent energy. the building’s thermal performance is greatly improved with the green sedum roof as it helps to promote biodiversity and improve local air quality through mitigating urban heat, while also removing airborne particles, heavy metals and volatile organic compounds from the local atmosphere. these contaminants are retained by the green roof, so their infiltration into the water system through surface runoff is reduced, improving the local water supply. additional sustainability measures include the triple glazed windows that have naturally finished wooden frames – with their location and orientation carefully placed for strategic solar gains.

 

 


view from above

 

 


the studio looking back towards the house + staggered facade providing light and privacy

 

 


interior view, a private a well lit space

 

 


interior view out towards the patio

 

 


interior east facade facing the next door houses yet providing private views all around

 

 


design development in 3D

 

 


floor plan diagram

 

 


east and west elevations

 

 


north and south elevations

 

 


section aa

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Very nice work although one can see that the original drawings proposed additional touches that would have made the structure more complete. I am thinking of the floor level change and the lovely trellis that would have provided a soft transition from the roof to the patio.

    Ron Smith says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news