glass house by manser practice architects glass house by manser practice architects
jan 20, 2013

glass house by manser practice architects

‘glass house’ by manser practice architectsall images © morley von sternberg

 

 

approached from a generally suburban and unremarkable road down gravel drive through a wood, the initial view of the ‘glass house’ by manser practice architects is deliberately unclear. a long sinuous reflective black wall sitting amongst the trees conceals the presence of the building and beyond. views of the sea are also only hinted at with glimpses.

 

entering through a huge rough sawn timber door, the visitor is lead along a broad sweeping curved corridor down which the main living space, the internal and external living areas and the stunning views beyond slowly become apparent. the utter and almost seemly structure-less transparency of the living area is offset by the timber clad density of the bedroom block the two sections being held together by the black screen wall running north south on the east side of the house. bedrooms generally have corner locations with micro views within the property but the main living space with terraces both to the north and south has long views to the north and west.

 

 

entrance approach

 

 

broad sweeping curved corridor down toward the main living space

 

 

glazed living space with views overlooking the solent

 

 

views from the bedroom terrace

 

 

heated using a ground source heat pump running off a series of 40 meter bore holes, the heat pump also provides the hot water and heating to the swimming pool and in summer provides cooling to the floors: – replenishing the borehole in the process. rainwater is harvested for flushing WCs and for external taps.

 

 

in the pavilion, glare is countered by the deep overhangs of the roof

 

 

main terrace

 

 

kitchen space

 

floor plan

 

site plan

 

 project information:

 contractor: john peck construction ltd glazing: fineline aluminium steel frame: DMR engineering limited structural engineer: elliot wood partnership ground substructure: stability & malcolm woodruff associates landscape architect: john brookes  timber cladding: alan bright

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here

  • The panoramic view is excellent, especially for secluded locations like this. At first I thought it was a Mies van der Rohe rip off, but it has a lot of organic elements which balance out the modern design.

    LincolnHo says:
  • Very nice design. Wondering how living room gets lateral bracing in case of earth movement as well as verticle load support. Is there an antigravity device hidden somewhere?

    mArkW says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news