GLUCK+'s tower house designed like an observatory
jun 04, 2013
GLUCK+'s tower house designed like an observatory


‘tower house’ by GLUCK+
photo by paul warchol

 

 

 

 

designed with the idea of an observatory in mind, GLUCK+‘s ‘tower house’ offers uninterrupted views over its surrounding wooded environment. functioning as a vacation home in upstate, new york, the structural core of the building is a four storey glass enclosed tower which features a bright yellow staircase connecting each of the levels to one another–the first three have each been designed as private suites, with a small bedroom and bath. the fourth floor is a cantilevered volume which hangs over the forest, like a canopy. the kitchen and main living space are located on this uppermost tier with an outdoor roof terrace above; extending the interior into the fresh air, with views of the lake and mountains.

 

the dwelling has been designed to be sustainable and energy efficient–taking advantage of its positioning within the natural setting–to benefit the overall well-being and comfort of the dwellers. considering it is only used as a part-time residence (a few weekends in the winter and most weekends in the summer) it has a minimal footprint and operating costs. the exterior features dark green, back-painted glass which camouflages the dwelling, by reflecting the surrounding trees and other greenery onto its surface. the stacked north-facing bedrooms take advantage of the natural light and views with floor to ceiling window walls. to optimize the overall heating and cooling system of the home, a two part sustainable strategy has been employed reducing the energy exerted in the winter to keep it warm, while eliminating the need for air conditioning during the summer months.

 

though the ‘tower house’ is heated in a conventional manner, the arrangement of the wet zones on top of one another forms a central insulated core which allows for much of the living quarters to be ‘switched off’ during the winter season. when it is not in use, only 700 of the entire 2,545 square foot residence is actually heated. by reducing the building’s function to just a concentrated section, decreases energy by 49%. in the summertime, it stands comfortably without the employment of air conditioning, where the benefits of implementing the stack effect are seen once again. south-facing glass on the stairwell create a solar chimney. as hot air rises, it is exhausted out of the top, thus drawing fresh air through the core from the cooler north side.

 

 


the residence blends into its surroundings via its glass façade which reflects the immediate greenery
photo by paul warchol

 

 


the four-storey home stands with a central core tower and a cantilevered volume as its top level
photo by paul warchol

 

 


the observatory-like architecture of the home offers expansive views of its natural surroundings
photo by paul warchol

 

 


a bright yellow stairwell connects the four floors
photo by paul warchol

 

 


the fourth floor houses the main living space and kitchen
photo by paul warchol

 

 


panoramic views
photo by paul warchol

 

 


photo courtesy of GLUCK+

 

 


photo by paul warchol

 

 


photo courtesy of GLUCK+

 

 


photo courtesy of GLUCK+

 

 


photo by paul warchol

 

 


photo by paul warchol

 

 

full article here

 

project info:

project: the tower house
location: upstate, NY
area:  2,545 sf
year:  june 2012

project team:
architecture and construction by GLUCK+ –
peter l. gluck, thomas gluck, david hecht, marisa kolodny, A.B. moburg-davis
consultants:
structural engineer: robert silman associates P.C.
mechanical engineer: rosini engineering P.C.
façade: bill young
environmental engineer: IBC engineering
lighting: lux populi

 

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library