google has revealed the first images of its planned london headquarters — a vast 11-storey building that has been collaboratively designed by heatherwick studio and bjarke ingels group. the king’s cross campus, which will be the first wholly owned and designed google building outside of the united states, would comprise more than 1 million square feet, with google occupying 65% of the floor area. google has submitted an application for planning permission to camden council, with construction expected to get underway in 2018.


the scheme will be the first wholly owned and designed google building outside the US

 

 

conceived by heatherwick studio and bjarke ingels group, the purpose-built structure will be combined with google’s current building at 6 pancras square and a third building to create a campus with the potential to house 7,000 employees. the scheme will feature a ‘natural’ theme, with all materials sourced through google’s healthy materials program. the project’s planning application indicates that the complex will also house an indoor basketball court and a swimming pool. the building will be topped with an expansive roof garden.


the vast structure comprises more than 1 million square feet

 

 

‘as my home and the home of my studio for more than 15 years, I have a close relationship with king’s cross,’ explains thomas heatherwick. ‘the area is a fascinating collision of diverse building types and spaces and I can’t help but love this mix of massive railway stations, roads, canals and other infrastructure all layered up into the most connected point in london. influenced by these surroundings, we have treated this new building for google like a piece of infrastructure too, made from a family of interchangeable elements which ensure that the building and its workspace will stay flexible for years to come.’


the 11-storey building will feature a ‘natural’ theme

 

 

‘our design for the new google campus at king’s cross is rooted in the local character of the area, taking advantage of the contextually defined building envelope while creating continuously cascading work environments that will connect googlers across multiple floors,’ adds bjarke ingels, joint architect of the new building. ‘by opening up the ground floor and activating the roofscape, the light and airy workspaces are sandwiched between the terraced gardens on the roof – and market halls, auditoria and shops on the ground.’


a range of different working environments will be available to staff

 

 

‘we are excited to be able to bring our london googlers together in one campus, with a new purpose-built building that we’ve  developed from the ground up,’ says google’s director of real estate & construction, joe borrett. ‘our offices and facilities play a key part in shaping the google culture, which is one of the reasons we are known for being amongst the best places to work in the industry.’


the vast campus is situated in close proximity to london’s king’s cross railway station

 

 

heatherwick studio and bjarke ingels group are also collaborating on the design of google’s charleston east campus in california, which was approved by local authorities earlier this year. see designboom’s coverage of the project here.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • I really enjoyed seeing that the terrace can be used as walkway.
    I always had the idea of using the space below viaducts of perimetrals, justly to build commercial and office buildings, reducing traffic in the streets of ground level.
    I even imagined that perimetrals could be built above the buildings, with selective lanes for bicycles, and others for motorcycles, as well as normal vehicle lanes, alleviating the ground traffic and even changing urban city planning, forcing larger vehicles to stay in garage buildings in periphery, while only autonomous electric vehicles could circulat through the floor.
    This is my vision of future for urban centres.

    Sérgio Werneck de Figueiredo says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news