grupo Q lata jovai: house WF, paraguay grupo Q lata jovai: house WF, paraguay
dec 09, 2012

grupo Q lata jovai: house WF, paraguay

‘house WF’ by grupo Q-lata jovai, asuncion, paraguayimage © bayena sosaall images courtesy of grupo Q-lata jovai

 

 

 

at first glance the decrepit looking building seems somewhat unkempt, especially considering renovations usually aim to update the original construction with newer and typically high-costing materials. make no mistake however, the ‘house WF’ built by local practice grupo Q-lata jovai for a musician and his actress wife specified a low budget not due to financial restriction, but as a design objective. the site, a narrow lot of 4.5 x 30 meters in the middle of asuncion, is surrounded by offices and contained previously constructed, and currently ruined, structures at offset levels. at the back end, a previous residence, and at the front a half-shambled commercial space. the architects sought out to use every possible characteristic of the site to the advantage, using construction not as a means to create luxury, but as a tool used just enough to form the spaces with only the essential elements that provide comfort. as a result, the existing components were either utilized directly or recycled into the additions, and the new structure was designed to continue the vernacular.

(left) street side facade with rusting corten doors and reused bricks with perforated clay bricks on the top that block views and allow ventilation(right) interior courtyard and house entry with lateral exterior walkwayimage © bayena sosa

 

 

 

a reinforced concrete frame and shear wall system, as is used in most parts of the world, sits exposed to the exterior with two steel beams running longitudinally in the outer walls embedded within the cast-in-place girders. old and broken bricks found on site were directly re-used as a masonry infill wall that face the street. during the restoration, a water cistern was discovered at the front entrance, which was left untouched and as such the corner column was not able to be inserted; the mass above is then left as a 4.5 meter cantilever held by the same post-tension strategies as used to provide lateral support in industrial sheds. the wood joist members found in one of the preexisting homes were re-used in the new dwelling, recycling the ceramic spanish tiles to be used in a mezzanine space. at entry level are the social functions – a semi-exterior gallery and living/dining room; at +0.9 m the kitchen and services, followed by the bedrooms at +2.9 m, a studio at +3.8 m and at +5.8 m an outdoor terrace looking out towards the bay.

entrance walkwayimage © grupo Q-lata jovai

back entranceimage © grupo Q-lata jovai

exterior/interior gallery spaceimage © bayena sosa

post-tension system helps support cantileverimage © bayena sosa

image © bayena sosa

new doors contrast the rugged irregular exposed materials of the structureimage © bayena sosa

(left) front door(right) central stairs services all floors, made up of a mixture of materials found on siteimage © bayena sosa

catwalkimage © grupo Q-lata jovai

living room and half-storey kitchenimage © grupo Q-lata jovai

brick texture detailsimage © grupo Q-lata jovai

site plan

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level 1

 

 

floor plan / level 2

 

 

section

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news