naoko horibe architect’s office: adzuki naoko horibe architect’s office: adzuki
jul 18, 2011

naoko horibe architect’s office: adzuki

‘adzuki’ by naoko horibe architect’s office in himeji-shi, hyogo, japan all images courtesy of naoko horibe architect’s office

 

 

 

japanese practice naoko horibe architect’s office has sent us images of ‘adzuki’, a small three-storey private residence for a single family in himeji-shi, hyogo, japan. situated on a plot measuring a little over 80 m2, the exceptionally compact design seeks to establish an open sense of space by carefully arranging rooms around an interior courtyard.

 

 

exterior view

 

situated on a corner of an intersection, the house is bound on three sides by roads. a space for outdoor parking is created by stepping back the structure from the east side of the plot line. wrapped in a skin of galvanized steel panels finished in a dark burgundy shade, he simple volume exhibits a closed face to the street, save for a series of large, elevated windows that give glimpses of the courtyard within. this space features a contrasting white finish which lends the design an added sense of depth.

 

elevations

 

entrance

 

placed mid-depth into the layout is a slim courtyard that extends the height of the three-storey house. upon entry, it is the main focal point of the space with sliding glass doors drawing natural daylight into the interior. the major communal programs such as the kitchen, dining and living rooms are placed on the second level and are arranged to directly look into the courtyard. the staircase is utilized as a spatial tool to define the different programs without the aid of full wall partitions. the floor slabs are also offset to create diversity in ceiling heights, extending the sense of space vertically for common rooms.

 

(left) entryway (right) courtyard

 

view of courtyard from the inside

 

view from living room

 

(left) outdoor balcony (right) view of courtyard under stairs

 

kitchen

 

views of living space

 

view of courtyard and the street from dining space

 

courtyard at night

 

from entry

 

night view

floor plan / level 0 (1) entrance (2) master bedroom (3) washroom (4) bathroom (5) lavatory (6) terrace (7) courtyard (8) car parking space (9) bicycle parking space

floor plan / level +1 (10) dining & kitchen (11) living room (12) balcony

floor plan / level +2 (13) free space

 

project info:

 

principal use: residence structure: wooden construction storeys: three above grade site area: 83.60 m2 building area: 30.04 m2 total floor space: 73.55 m2

  • a very rich set of very livable spaces packaged up into such a tiny container

    but… look at all the wall acne in the 13th frame down – ick!

    dbkii says:
  • The design does a great job of framing views and hiding the misery of the landscape. Good work

    James says:
  • It was perfectly planned. Love the inner of the house so simple and very elegant.

    [url=http://www.ihcco.net/construction.html]Healthcare Architects[/url]

    Arab Construct says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news