HWCD: bamboo courtyard teahouse HWCD: bamboo courtyard teahouse
jan 29, 2013

HWCD: bamboo courtyard teahouse

‘bamboo courtyard teahouse’ by HWCD, yangzhou, chinaimage © T+Eall images courtesy of HWCD

 

 

 

floating in a peaceful lake in the shiqiao garden just northwest of shanghai, the ‘bamboo courtyard teahouse’ design by architect sun wei of HWCD exemplifies ancient chinese cultural and architectural traditions interpreted tastefully in contemporary times. as the vernacular includes inward facing pavilions to create a more internal landscape, the floating teahouse is conceived on the overlaying of two regular square grids with individual structures that play on the solid-void characteristic to create a protected inner environment. the negative spaces also make ventilation possible throughout each construct. the project consists of two layers that together assure a symbiosis between building and nature as well as maintain key sustainable features. 

 

 

view from the waterimage © T+E

 

 

 

first, the free-standing earth-brick structures are clustered as an almost miniature urban plan, each with views across the lake. their thermal properties retain heat in the winter and reduce the need for extra resources, while their neutral tones blend into the landscape. over this, a thin translucent bamboo trellis defines vertical and horizontal elements that inform exterior spaces without completely enclosing them from the outside world. reminiscent of  the stocks emerging from the water, the bamboo screens help shade the constructs in the summer and from a distance give a more natural look to the complex.

 

 

a series of internal courtyard are createdimage © T+E

 

 

image © T+E

 

 

the corridors are lines with vertical and horizontal bamboo lattice image © T+E

 

 

the floating platform provides views and a connection to the water at every pointimage © T+E

 

 

image © T+E

 

 

doorway into the teahouseimage © T+E

 

 

reception areaimage © T+E

 

 

image © T+E

 

 

wrapping walkway around the lakeimage © T+E

 

 

structure is illuminated at nightimage © T+E

 

 

image © T+E

 

 

floor plan / level 0

 

 

project info:

 

 

design firm: harmony world consulting & design (hwcd)design partner in charge: sun weidesign team: shi jun, peter dykes, zhang qianqianlocation: shiqiao, yangzhou, chinaclient: building and construction authority of yangzhou economic and technological development zoneclient-side project manager: yaoqiangphotographer: t+ebuilding area: 400m2completed: may 2012

  • SUCH A BRILLIANT IDEA …

    Sovie says:
  • I would imagine that there is a very interesting kinetic moire effect that happens when one is within the compound due to the overlapping scrims of bamboo

    dbkii says:
  • I think there is too much bamboo. Even though it’s a pleasant material, in the usage here it starts to feel like a Southeastern Asia prison.

    Keith says:
  • I don’t think it’s like a prison. It’s very nice atmosphere

    Allan says:
  • So what’s the function of the bamboo ceiling?

    nannan says:
  • Beautiful shade from the sun while allowing air flow.

    amy says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news