ibda design completes contemporary mosque in dubai ibda design completes contemporary mosque in dubai
may 06, 2016

ibda design completes contemporary mosque in dubai

ibda design completes contemporary mosque in dubai
(above) the concept returns to a simpler design, less focused on the mosque as an icon, and more as a social space
all images courtesy of ibda design

 

 

 

designed dubai-based studio idba with the intention of capturing the historical premise of a mosque as a communal space for worship, ‘al warqa’a mosque’ is a structure that also functions as a gathering place for the community. with the proliferation of the iconic turkish central dome mosque typology in the UAE, the architects sought to return to a simpler design that is less focused on the mosque as an icon, and more as a social space. al warqa’a mosque echoes the spatial simplicity of prophet muhammad’s 7th-century house in medina, which is considered the first mosque in history. in what came to be known as the arab hypostyle typology, the original mosque structure was distinguished by an open courtyard surrounded by rooms supported by columns. the design approach behind this layout was influenced by an understanding of the mosque as a multifunctional space for the community to congregate and socialize in after prayer; in this way it is seen as an extension of its immediate environment.


free-standing minaret in sahn

 

 

 

ibda’s integration of this concept in al warqa’a mosque can be seen in the seamless transition into the space from the outside; with no boundary wall defining the premises of the mosque, worshippers can enter the mosque from three different sides of the riwaq (hallway) surrounding the prayer hall. this increased accessibility creates an oasis-like effect that emphasizes the notion of the mosque as a communal space. defining access into the haram (holy space) through the sahn (courtyard) is designed to create a spatial shift that gradually takes worshippers from the busy street environment to the serene space of worship through a series of playful and inviting arches. the sahn also serves the functional purpose of allowing more space for people to pray during friday prayers or other high traffic seasons such as the holy month of ramadan and the two eids.


seamless transition between outside and inside

 

 

 

upon entering the sahn, worshippers are met with a striking minaret structure located at the corner of the courtyard. designed as a white free standing element that is adorned with patterns, the minaret becomes a unique amalgamation of minimalist and traditional influences. beyond the sahn, the interior of the mosque is an intimate, yet brightly lit space that is uninterrupted by columns – usually a facet of the larger mosques prevalent in the region. demarcated by a floating bridge that intersects the space, the women’s prayer hall is at once private and contained within the uniformity of the haram. the sensitive treatment of the women’s area is in contrast with many such spaces in other mosques in which the women’s prayer hall is segregated to a large degree, typically relegated to the rear mezzanine level or in closed rooms altogether. the bridge structure also insures that there is no sound obstruction or delay during congregational prayer times or khutbas (sermons).


perimeter skylights reflect movement of the sun into the prayer space 

 

 

 

conceptually and spatially, the architects incorporated the theme of light both as a physical component and a spiritual element in the design of the mosque. an emphasis on natural light is created through a skylight that wraps around the entire space, producing a diffused effect that gives the interior an ethereal sense of brightness. light also plays another role. it serves to call attention to the movement of the sun as a catalyst in the changing prayer times, the constant motion becoming a visual reflection of their daily cycle. this concept of motion is additionally integrated into the pattern design in the mosque. based on an abstracted flower relief, an alternating pattern of openings on one side of the floating bridge creates an intricate play of light and shadow that further underlines the notion of movement and change in prayer times.


overhead bridge offers a segregated prayer space for women

 

 

 

the materiality and design of the al warqa’a mosque reflects a mindfulness to the locality of the structure. using saudi sandstone for the external façade, the mosque becomes an extension of the desert environment it is located in. the sandy outer façade contrasted with the stark white interior of the mosque reinforces the notion of the mosque as a sanctuary in the neighborhood – a type of retreat from the harsh elements of the material world.


floating dome lends natural light to the prayer space 


overhead bridge offers a segregated prayer space for women 


sahn serves as spillover space to accommodate more worshippers


abstracted floral pattern envelopes the perimeter of the riwaq 


al warqa’a mosque at night


seamless transition between outside and inside 


uninterrupted transition from busy to serenity

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news