jesus torres garcia architectes: non program pavilion
original content
jan 29, 2013
jesus torres garcia architectes: non program pavilion



‘non program pavilion’ by jesus torres garcia architectes, salobreña, spain
image © jesus torres garcia
all images courtesy of jesus torres garcia architectes

 

 

‘how to build in a natural landscape?’

 

the phrase, based on the late niemeyer’s approach to design, drove the entire concept behind the ‘non program pavilion’ in the extraordinary mediterranean
terrain of southern spain. designed by paris-based spanish practice jesus torres garcia architectes, the project is considered as the result of two important factors:
the relationship between the form and landscape, and the connection of the structure to the ground. the gentle curving footprint sprouted in response to the
natural contours of the land, as the entire structure is supported by an anvil-like foundation that embeds itself into the ground in only one point, minimizing
the impact on the ground. all the elements that make up the space and the construction are conceived as an extension of the natural context, rather than
an intervention. the wrapping large glass facade reflects the surrounding views lending to a perceived transparency from afar, at night the interior activities
glow through the space to the external world. the concrete shear wall and roof system benefit from passive thermal mass heating that can be very effective in
the hot climate, while the reflective window helps to control solar gain.

 

as the pavilion itself has no predetermined program, part of the challenge was to design a space that would accommodate almost any activity and size of group.
complete with a small office, the generally rounded square shape of the main room can easily be used for school excursions, meetings, concerts, exhibitions or
nearly any other function, while the building itself exists as an educational tool exhibiting the integrated sustainable features in contemporary design.

 

 


video © jesus torres garcia architectes

 

 


wood and glass envelope
image © jesus torres garcia

 

 


fluid wall forms
image © jesus torres garcia

 

 


voids embedded into the outer envelope as natural shading
image © jesus torres garcia

 

 


glass facade reflects sun while offering views
image © jesus torres garcia

 

 


structure disappears in the environment
image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia

 

 


adaptation of the exterior skin throughout the day
image © jesus torres garcia

 

 


vertical wooden planks wrap the side of the structure
image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia 

 

 


(left) reflected landscape
(right) entry
image © jesus torres garcia

 

 


entry sequence
image © jesus torres garcia

 

 


concrete shear walls define the spaces and circulation
image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia

 

 


panoramic view of the exterior
image © jesus torres garcia

 

 


image © jesus torres garcia

 

 


interior glows at night
image © jesus torres garcia

 

 

 


site plan

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / detail

 

 


section

 

 


section

 

 


structural diagram / porosity

 

 


ventilation diagram

 

 


acoustical diagram

 

 


sketch

 

 

project info:

 

 

team: jesús torres garcía, architect . laura gonzález romero, architect . alba márquez cañas, student . juan diego guarderas garcía · quantity surveyor
area: 263 m2
budget: 283.000 euros
photography: jesús torres garcía.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library