kazuhiko kishimoto: sky catcher house kazuhiko kishimoto: sky catcher house
oct 30, 2012

kazuhiko kishimoto: sky catcher house

‘sky catcher house’ by kazuhiko kishimoto / acca, atsugi, kanagawa, japan image © hiroshi ueda

 

 

the ‘sky catcher house’ by japanese architect kazuhiko kishimoto of acca is immersed within atsugi, a typical residential suburb in the kanagawa prefecture of japan. encompassed by a collection of one and two storey structures, the dwelling’s square footprint and simple windowless elevations conceal any hint of the interior arrangement from onlookers. upon passing through the lattice door at the main entry, inhabitants are welcomed with an open courtyard bordered by living spaces enclosed with floor-to-ceiling glass windows. the wooden planks which wrapped the exterior facade are continued on the ground plane. trees emerge from the floor through circular voidsto mark a path as well as create a garden setting.

 

the placement of rooms aims to achieve a long and linear circulation around the court. the bedrooms and living rooms are adjacent to the veranda and are only accessible from the outdoors. traditionally, outdoor corridors are essential to maintain a connection with all four seasons, offering dwellers a pleasant change from the static internal environment. staying true to the name of the home, the height of the roof is kept to a minimum to maximize views to the sky from the interior.

 

 

aerial view image © hiroshi ueda

 

 

main entry image © hiroshi ueda

 

 

(left) lattice door open (right) trees emerge form the wooden plank floor images © hiroshi ueda

 

 

aerial view of courtyard image © hiroshi ueda

 

 

trees emerge from circular voids image © hiroshi ueda

 

 

(left) central courtyard and trees (right) dining area images © hiroshi ueda

 

 

view towards main entrance image © hiroshi ueda

 

 

lattice door closed image © hiroshi ueda

 

 

lattice door open to reveal japanese-style room image © hiroshi ueda

 

 

approach to kitchen image © hiroshi ueda

 

 

kitchen image © hiroshi ueda

 

 

kitchen image © hiroshi ueda

 

 

view from dining area image © hiroshi ueda

 

 

at dusk image © hiroshi ueda

 

 

image © hiroshi ueda

 

 

image © hiroshi ueda

 

 

aerial view of courtyard at night image © hiroshi ueda

 

 

floor plan / level 0

 

 

floor plan / level 1

 

 

section

section

 

 

elevation

 

 

project info:

location: atsugi, kanagawa date of completion: april 2012 principal use: private house structure: wood site area: 198.5m2 total floor area: 105.4m2 photography: hiroshi ueda

 

 

  • Great design for a city location without a view. But come on, there must be a better solution for the stairs. This is a ridiculous solution where one first has to climb on the kitchen counter.

    Airborne says:
  • its ok, at my house you enter the bedroom through the refrigerator.

    bobson says:
  • I agree with Airborne.
    I see there is no toilet/wc on the first floor – I am pretty sure after sleeping upstairs for one night the owners might regret that stairs-on-the-counter decision – because we all know how incredibly coherent we are when getting up to use the loo during the night!

    Nic says:
  • Quite sure the room above the kitchen is meant to be used infrequently, though I have to agree the stairs on the kitchen counter thing is fairly odd.

    Case says:
  • Having toilet on other side of house is ill advised, although may be preference of owner, just weird, no? Why not in bathroom? The stairs (a ladder really) are a problem and adjoining property looks down into courtyard. Other than these, I very nice assembly of tiny spaces, well detailed. Some decisions may be owner-driven, not necessarily the purview of architect/designer.

    mArkW says:
  • “Why the Hell Not?” architecture!…answers its own question.

    Chaszr says:
  • Nice one…

    Mike says:
  • wonderful

    dbkii says:
  • The stairs are not on the kitchen counter. They are in the room next to it- living room. you have to climb on the storage shelves that are an extension visually of the kitchen counter but the half wall with the sink separates the two spaces.

    Case- you have an American view. In Japan we have the toilet- dirty area- separate from the shower/bath- clean area. If you think about it its the correct way. When you flush the toilet dirty water can shoot up to 6 feet away- its disgusting. Once you live with it this way you will never have it any other way. Plus if someone is bathing someone else can take a shit in total privacy and the toilet is the only area stinking. Actually it eliminates the need for a second bathroom- Think half bath by American standards.

    And walking downstairs to use the bathroom is not inconvenient. I am not sure why people need a master en suite bath that costs $20,000 when most people are not using it 90% of the time. They get this beautiful bath and never use it. Better to just get a bucket.

    markjamesdesign says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

(4 articles)

architecture news