from above, this summer house in greece is defined by its Y-shaped green roof that merges with the landscape to become an extension of the terrain. located on an olive grove in southern peloponnese, the family residence comprises two main sections: a private area that contains three bedrooms and two bathrooms, and a south-facing communal area that houses the kitchen, the living room, and offers access to three adjacent courtyards.

LASSA architects
all images © NAARO

 

 

fittingly named ‘ypsilon house’, the scheme was designed by london and brussels based architects theo sarantoglou lalis and dora sweijd of LASSA architects. the home’s unique hilltop location overlooks the abundant olive grove, while the accessible roof offers elevated vistas towards the bay of schiza and sapientza, as well as mountain views to the east. ‘the height of the house is limited to the tip of the olive trees to enable its integration with the surrounding landscape,’ explains architect theo sarantoglou lalis.

LASSA architects
the house provides direct access to three secluded courtyards

 

 

as a result of its isolated location, the architects were faced with the challenge of keeping within the low budget, coupled with the building of the complex concrete structure itself. in response, a large amount of off-site prefabrication and self-assembly took place, meaning that construction time was reduced by seven months without compromising quality or exceeding the budget.

LASSA architects
large windows provide panoramic views of the landscape

 

 

we decided to buy a CNC machine that allowed for extensive prototyping and the production of non-standard elements,’ continues theo sarantoglou lalis. ‘this included the concrete shell formwork, the living room lost form work/acoustic ceiling, custom window frames, interior furniture and partition systems as well as landscape and pool formers.

LASSA architects
a series of circular windows punctuate the wall to invite natural night into the hallway

 

 

the ‘hands-on’ construction approach allowed for a minimal use of commercial products, with the team prioritizing locally sourced materials such as concrete, terrazzo and marble instead. the light-filled interior achieves a constant connection between the indoors and outdoors through the home’s circulation. meanwhile, the fluid and curving concept of the external structure is continued in the details seen inside, including the circular apertures and oblong-shaped terrace door. despite the mediterranean location, the form of the concrete shell coupled with the planted roof and cross ventilation strategy provides an environmental response which prevents the need for mechanical cooling systems.

LASSA architects
interior spaces are organized in two main parts

LASSA architects
a lot of off-site prefabrication and self-assembly took place during construction

LASSA architects
the roof’s bifurcating pathways define three courtyards that form distinct hemispheres

LASSA architects
 the house is located on the top of a hill, which provides vistas towards the bay of schiza and sapientza

 

 

 

project info:

 

name: villa ypsilon
program: summer house
total area: 150 sqm / 1,615 sqf
design team: theo sarantoglou lalis (principal) and dora sweijd (principal) with kasper ax (associate), yousef al mehdari, theo grousopoulos, thomas jensen, valeria garcia, nikolaos klimentidis, greg spaw, luke tan, yu zheng
local architect (permit): v. kosmopoulos
structural engineer: metep, l. babilis
formwork engineer: nous, manja van de worp
general contractor: triedkat: v. leriou

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Great Project.

    PS Would like to know where the stairs go…

    R Buss says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news