LAUFEN headquarters in basel by nissen and wentzlaff LAUFEN headquarters in basel by nissen and wentzlaff
jan 11, 2013

LAUFEN headquarters in basel by nissen and wentzlaff

‘LAUFEN headquarters’ by nissen and wentzlaff, basel, switzerlandimage © designboom

 

 

designboom recently ventured to basel, switzerland to take a tour of swiss bathroom designer LAUFEN‘s latest headquarters designed by local architects nissen and wentzlaff. the free-form reinforced concrete structure was poured in a single mould, assuring a homogenous mixture throughout the project, leaving the wooden form work panels exposed on the surface. the shape is derived from one of the company’s wash basins, symbolically constructed using the same methods, but contains the entire array of LAUFEN products instead of water from the tap. a winding circulation through the two levels create a sequence upon which different displays are set up, with more permanent installments and test bathrooms on the top floor and individual products and components on the bottom.

parking entranceimage © designboom

 

 

 

the most important aspect of the project is the lighting. from the exterior the structure looks solid and cold, as it contains no visible windows, but the interior reveals a ceiling speckled with 48 small skylights. they serve a very key function in terms of presentation and ventilation. as direct light never actually touches the products at any time of day, artificial lighting can be used to display the products with desired accents and mood. as christian schäfer of LAUFEN explains:

 

‘light management is very important for exhibitions for products. if you have big windows you will have different light reflections during the day. throughout the entire day; here we can really manage it, keep it stable, keep it constant. nevertheless we have these skylights, and they are letting in daylight and this is very important for the atmosphere, of course. daylight is always nice, here in the center it gives a nice atmosphere, you don’t have the impression that you are in a cellar or a closed basement.’

structure stretches out over the parking areaimage © ruedi walti

 

 

during the evening, the lamellar vents are opened to take advantage of the building’s thermal mass and night air to naturally cool the structure throughout the day. the lack of traditional windows in combination with a 44 centimeter thick thermoactive ceiling allows optimum regulation of comfort within the structure while interior air is circulated twice every hour maintaining a high level of air quality. the building is placed on a sloping site so that one side of the showroom reaches out over the parking area and is supported on one single off-center point, an challenge for basel engineering office walther mory majer.

image © ruedi walti

 

parking entranceimage © ruedi walti

 

entranceimage © designboom

 

main atriumimage © designboom

 

diffused daylight enters from the ceilingimage © designboom

 

image © designboom

 

wrapping circulation winds around the structural coresimage © ruedi walti

 

image © designboom

 

image © designboom

 

thin internal partitions separate different display areasimage © ruedi walti

 

image © ruedi walti

 

image © designboom

 

 

site planimage courtesy of LAUFEN

 

site planimage courtesy of LAUFEN

 

floor plan / level 0image courtesy of LAUFEN

 

floor plan / level 1image courtesy of LAUFEN

 

floor plan / level 2image courtesy of LAUFEN

 

sectionimage courtesy of LAUFEN

 

 

sectionimage courtesy of LAUFEN

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news