POPULAR TODAY ARCHITECTURE

mA style: scope, single family residence
original content
feb 12, 2013
mA style: scope, single family residence


‘scope’ by mA-style, shizuoka, japan
image © kai nakamura
all images courtesy of mA-style

 

 

the telescopic ‘scope’ house on the makinohara plateau in shizuoka is conceived as two exposed natural concrete bases and a transverse
white volume like a lens that focuses views out over the tea plantations and neighboring houses in the gently sloping hills. located on a landslide
prevention area, japanese firm mA-style was restricted to using only a fraction of the site, which led to a stacked typology of trapezoidal monumental
plinths supporting the cantilevering space that projects towards the northern landscape and creates an interior environment attune to the subtle
seasonal and climatic changes. the kitchen is placed at the forefront of the panoramic window, where a spiral stairs leads to the living area
shaded by the overhead mass.

 

 


north elevation, cantilevering over the town
image © kai nakamura

 

 


east elevation
image © kai nakamura

 

 


image © kai nakamura

 

 


the concrete base assists in landslide prevention
image © kai nakamura

 

 


cantilevering kitchen area
image © kai nakamura

 

 


white telescopic volume on the concrete foundations
image © kai nakamura

 

 


spiral stairs services the two main volumes
image © kai nakamura

 

 


kitchen
image © kai nakamura

 

 


image © kai nakamura

 

 


image © kai nakamura

 

 


large window offers a panoramic view
image © kai nakamura

 

 


‘scope’ by mA-style, shizuoka, japan
image © kai nakamura

 

 


‘scope’ by mA-style, shizuoka, japan
image © kai nakamura

 

 


‘scope’ by mA-style, shizuoka, japan
image © kai nakamura

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / level 1

 

 

project info:

 

 

project name: scope
location: shizuoka, shimada-city, japan
program: family house
site area: 337.15 m2
building area: 72.95 m2
gross floor area: 94.06 m2
year:completion: august 2012
project by: ma-style architects
principal designers: atsushi kawamoto, mayumi kawamoto
photo:kai nakamura

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library