maisr arquitetos: EVOA bird observatory
original content
nov 12, 2012
maisr arquitetos: EVOA bird observatory


‘EVOA environmental interpretation center’ by maisr arquitetos, vila franca de xira, portugal
image © filipa miguel ferreira
all images courtesy of maisr arquitetos

 

 

the ‘EVOA environmental interpretation center’ in vila franca de xira, portugal, designed by local firm maisr arquitetos, sits amongst the vast
fields of crops that many native birds call home. the museum and observation point for the local avian species is nested on the site, branching out
to grow gradually into the primary structure through a series of ramps. the entire skeleton is composed of wood beams, planks, and posts,
interwoven into a composition of delicate latticework over the walkways, large bulky foundations and contrastingly angled veneer texture alluding to
an environment of reeds and palisades. the project is divided into two wings arranged on different grids, one containing a large column-less exhibition
space and small conference hall, and the other an angular form holding offices, cafeteria and observation space looking through a large glass wall
dedicated to the research and study of the fowl.

 

 


structure sitting within the fields
image © filipa miguel ferreira

 

 


a small river running next to the structure
image © filipa miguel ferreira

 

 


long wooden ramps reach out to the site leading to the observatory
image © filipa miguel ferreira

 

 


a rhythm of wooden posts leads up to the main structure
image © filipa miguel ferreira

 

 


simple mechanical connections
image © filipa miguel ferreira

 

 


image © filipa miguel ferreira

 

 


interior with wood framing and skewed windows
image © filipa miguel ferreira

 

 


construction of the primary structure
image © filipa miguel ferreira

 

 


site 

 

 


floor plan / level 0

 

 


section

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 

project info:

 

 

localization: lezírias in vila franca de xira, portugal
total floor area: 470,00m2
exhibition area: 157,40m2
design period: 2009 – 2012
construction period: 2012.04 – 2012.11 

 

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library