mass studies: songwon art center
original content
jan 24, 2013
mass studies: songwon art center


‘songwon art space’ by mass studies, seoul, korea
image © kyungsub shin
all images courtesy of mass studies

 

 

acclaimed firm mass studies has just shared images with us of their new ‘songwon art space’ in seoul, korea, situated on a challengingly irregular
site with a significant transverse grade change and a slender angle where two roads converge. the footprint came about by this perimeter restriction
and the neighboring heritage house informed the height of the structure as it could not block sunshine to the protected site. the result is a mostly
subterranean building with exhibition spaces and parking in the basement levels where light can be more easily controlled and a commercial restaurant
in the top two levels where the sun is fully invited. the underground skeleton is made up of a customized pilotis system that raises the building off the
the ground allowing the necessary dimensions for cars while creating an area for the entrance. the edifice above ground in contrast is made up of a solid
reinforced concrete shell and a dramatically sloping translucent roof. along the sharp corner of the site, a two windows unexpectedly reveal the secret
of the building, extending views 11 meters upwards through the public space and 8 meters downwards through the exhibit functions, and suddenly the
scope of the project is revealed as the visitor finds themselves floating in the middle.

 

the glass canopy is composed of a triple-glazed system with embedded expanded steel mesh that helps filter direct light. this same louver mechanism is
applied into the display areas, not to filter but rather to manipulate light. exposed subtle materials were used throughout the project, white and polished
surfaces provide a neutral backdrop for any art exhibit and rough untreated textures and colors define the social programmatic elements. the exterior metal
panels were manufactured by a local steel manufacturer who supports the songwon culture foundation and whose technologies make it possible to create
affordable sheets of glavanized steel, roll painted with any color and texture to appear as another material.

 

 


elevation from the street
image © kyungsub shin

 

 


steel panels made to look like concrete
image © kyungsub shin

 

 


corner site
image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


car entry on grade
image © kyungsub shin

 

 


front elevation
image © kyungsub shin

 

 


in the urban context
image © kyungsub shin

 

 


triangular skylight reveals the total depth of the structure
image © kyungsub shin

 

 


entrance vestibule
image © kyungsub shin

 

 


underside of entry
image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


stairwell
image © kyungsub shin

 

 


exhibition space
image © kyungsub shin

 

 


void in the floor creates a larger space
image © kyungsub shin

 

 


thin louvers in the ceiling make a distinct style while controlling lighting
image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


double height spaces allow natural light to seep deep into the structure
image © kyungsub shin

 

 


(left) stairs leading to the restaurant area
(right) glass canopy and louver system
image © kyungsub shin

 

 


restaurant
image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


image © kyungsub shin

 

 


glass roof
image © kyungsub shin

 

 

 


site plan

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / level 1

 

 


roof plan

 

 


floor plan / level -1

 

 


floor plan / level -2

 

 


floor plan / level -3

 

 


section

 

 


section

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 

project info:

 

 

name and site of the project: songwon art space
architects: mass studies : minsuk cho, kisu park
design team: mass studies: zongxoo u, yoonhwan kim, youngjoon chung, joungwon lee, daeun jeong, hyunjung kim, sanghoon lee, songmin lee
structural engineering: teo structure
mep engineer: hana consulting & engineers
lighting engineer: newlite
landscape design: soltos landscaping
client: songwon cultural foundation
construction: jehyo engneering & construction
type: commercial, public
location: seoul, korea
site area: 297.18 m2
site coverage area: 175.01 m2
total floor area: 841.51 m2
building-to-land ratio: 58.89%
floor area ratio: 90.25%
building scope: 2 floors, basement: 3 floors
structure: reinforced concrete
finish: steel panel, glass, cool-shade glass ,exposed color concrete,
design phase (beginning and ending month, year): 2006.7 – 2011.1
construction phase (beginning and ending month, year): 2010.12– 2012.05
design phase (beginning and ending month, year): 2006.7 – 2011.1
construction phase (beginning and ending month, year): 2010.12– 2012.05

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library