(3 articles)

mejiro studio: SGC
Aug 12, 2011
mejiro studio: MJD
Aug 10, 2011
mejiro studio: SMG
Aug 03, 2011
mejiro studio: MJD
original content
aug 10, 2011
mejiro studio: MJD


‘MJD’ by mejiro studio in bunkyo-ku, tokyo, japan
al images courtesy mejiro studio
image © shimizu ken

japanese practice mejiro studio has shared with us images of ‘MJD’, a multi-storey
private residence for a two-generation family in the heart of tokyo, japan. conceived as
a pair of houses stacked on top of one another, the design creates dramatically differing
atmospheres of living for each storey.


image © shimizu ken

situated on a slightly inclined site on an intersection, the house is read as a collection of
boxes arranged to intersect together at various points. a garden on the south side of the plot
stretches in and around the built house, filling in the gaps created by the smaller volumes.
outdoor terraces of varying sizes are created on top of the outlying four boxes,
providing views to all directions of the neighbourhood. 


image © shimizu ken


image © shimizu ken

the upper level, which was conceived for the younger generation, is defined by its open nature
and layout. the spatial language of the boxes continue to the interior and manifest as bedrooms
that have been inserted into the generously-high space. two small loft levels are generated
on top of the forms, adding an additional dimension to the open living room. the layout features
a series of partial-height dividers which mark out the ground floor boxes while simultaneously
defining programmatic areas within the flexible space. 


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken

the living space for the older generation of the family is accommodated on the ground floor,
which is characterized by a series of integrated outdoor gardens. predominantly finished in
a light-coloured wood, the general atmosphere of the downstairs apartment contrasts itself from
the white-washed upper floor. the layout of the lower level is also different in its spread-out nature,
hosting individual programs in clearly defined volumes. the central living room benefits from
natural daylight through two flanking gardens, while a sliding wall partition allows the area
to be closed off for additional privacy. 


images © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


image © shimizu ken


images © shimizu ken


image © shimizu ken


floor plan / level 0


floor plan / level +0.5



floor plan / level +1

project info:

architects: mejiro studio and kozo kadowaki
structural engineer: konishi structural engineers
contractor: hanami kensetsu

site area: 177.44 m2
total floor area: 165.10 m2
building system: conventional timber frame structure, concrete foundation

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library