mervau saint gilles croix de vie france by tetrarc architects mervau saint gilles croix de vie france by tetrarc architects
dec 13, 2012

mervau saint gilles croix de vie france by tetrarc architects

‘mervau saint gilles croix’ de vie france by tetrarc architectsview of the front façade

 

in order to demonstrate that an urban renovation can be fused with the existing structure rather than traumatising it, french tetrarc architects seizes the opportunity for a consultation with vendée habitat: the regional social housing office is planning to tear down roughly ten dilapidated small houses dating from the 1960s erected on a site measuring 3,553 m2 in order to build 36 comfortable housing units to be occupied by more than one hundred people. instead of erecting horizontal or vertical structures at odds with a sensitive urban environment, the studio is proposing to establish a small village in order to ensure urban continuity whilst giving occupancy of the plot of land to 101 housing units, forming a strong interiority beneficial to the development of social interaction between residents.

 

this approach requires that a careful response be given to each urban micro context – this will avoid any mass effect by favouring a perpendicular settlement, providing a vista on a street by opening up an alley along its line; thereby retaining the peaceful nature of residents’ houses by placing access to the parking areas in a buffer between the gardens and the new community. the arrangement has the added advantage of aligning housing with public space to the palpable diversity of collective spaces.

 

 

crossing lane, entrance houses

 

 

offering the residents the opportunity of having social facilities: children’s playground facilities, neighbourhood contact, shared publicfestivities… all elements of a socially active population.separating boundaries, the enclosure of small gardens, house doorways, handrails, ramps and balustrades are designed with exceptional care. letter boxes and electricity meters are fitted into the scheme with extreme care.the sun shading equipment is in the form of playful vernacular designs, seeming as the housing appears as cast shadows, an allusion tothe pine trees in the vendée forests. 

 

 

back façade

 

 

courtyard

 

 

entrance from back lane

 

 

façade and balcony

 

 

backyard

 

 

lane

 

section

 

mass plan

 

 

project information:

competition: 2012study: 2009/10

building surface: 2757sqm housing surface: T2 (53m2), T3 (66m2), T4 (85 m2), townhouse (95 m2)

architect: tetrarc architectsproject manager: claude jolly

project director: josselin bourneuf

client: vendee habitat

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news