mikou design studio: bobigny school complex now complete near paris
original content
dec 12, 2012
mikou design studio: bobigny school complex now complete near paris


‘bobigny school complex’ by mikou design studio, bobigny, france
all images courtesy of mikou design studio

 

 

set upon a triangular lot in urban center of bobigny outside of paris, france, the ‘bobigny school complex’ by french practice mikou design studio is now complete.
we first covered the project in 2009 after it won a competition for the project’s commission. bound by three busy roads, the building’s outer elevation addresses
the streets with two storey’s along the west and three storey’s along the northern and eastern edges. a grid of pixelated windows and timber panels create
a large-scale mosaic ranging in hue from deep red to bright orange establish a bold presence within the neighborhood.  the main entrance, a leisure center,
games library and common areas are placed at the perimeter, protective these spaces as needed with the cladding. the facades bordering the pedestrian thoroughfare
descend in height, introducing a spiral effect to lighten the structure’s overall mass.

 

responding to the encompassing context, the strategic heights of the exterior walls offer privacy to the children playing within the central courtyard. warm sunshine enters
into the internal configuration of tiered levels comprised of classrooms which overlook the nursery school playground. planted with vegetation, the greenery cascades
via stepped terraces around the children creating a lush atmosphere within the city hardscape.

 

 


elevations viewed from the street

 

 


pixelated elevations

 

 


tiers of terraces and classrooms

 

 


aerial view of courtyard

 

 


green-lined terraces

 

 


courtyard entry

 

 


atrium

 

 


terraces and classrooms overlooking courtyard

 

 


courtyard at night

 

 


sit plan

 

 


floor plan + elevations

 

 


form diagram

 

 

project info:

 

 

program: preschool, primary school, sports and recreation center, library
client: city of bobigny
surface: 5 000 m²
date: completion septembre 2012

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library