situated on a local street in china, ‘bamboo’s eatery’ by minggu design is imagined as a kind of dissipative architecture, a bamboo-made vessel that redefines the spatial order of restaurants. upon reaching the entrance or simply by catching a glimpse of the eatery from across, visitors are met with an impressive three-floor façade covered in long bamboo spreads. this clear-cut feature hints at the unique architectural language developed within the restaurant. 

minggu design bamboo's eatery china designboom
architectural façade of the restaurant entrance

 

 

minggu design has sculpted the interiors with a sense of navigational wonder by using the bamboo spreads as guiding points. indeed the linear extension at the main doorway breaks into a horizontal distribution that purposefully leads customers to the tea break area on the first floor. this space is embroidered with a homogenous latitude that restrains the area, hence forming a semi-space. tea sets are set alongside the bamboo fence to develop a continuous two-party relation. this feature ultimately comes to define the core function of the first level: the garden fence. meanwhile, the sticks rotate yet again into a lateral extension that connects the bar to the service area — ultimately leading to the elevator going up the second floor.

minggu design bamboo's eatery china designboom
the garden fence is defined the core function on the ground floor

 

 

the walkway to level two is connected by staircases cladded with steel plates, attempting to keep a partially cool setting when interacting with a warm atmosphere. but essentially, it stands as a narrative that sets a sensation of independence right before going into another room. the tea break area on this floor is strategically placed next to windows for visual harmony. a part of the southern space is segmented into tea seats and an elevator lobby by applying interweaving bamboo arrays, horizontally and perpendicularly. the latter extend ti the east, only to end at the restroom zone by lifting up the water tank.

minggu design bamboo's eatery china designboom
overview of the bamboo’s eatery at the entrance

 

 

all rooms of the third floor combine into a free-running teahouse, east and west. in addition, a walkway centralizes the entire level — making a slight turn on the north and south. a ‘thatched cottage’ architecture stands there, with its eaves hanging down and bamboo windows raised up from the inside out. in the long and narrow corridor, natural light is introduced to create a walking experience bathed in tranquil exploration. finally, combining the gridded bamboo fence with daylight filtering, an overlap of shadows provide temporary darkness to the space.

minggu design bamboo's eatery china designboom
staircases are cladded in steel plates to offer a sense of ‘cooling’ against the warm atmosphere

minggu design bamboo's eatery china designboom
the washroom on the second floor, where water flows through bamboo-made tubes

minggu design bamboo's eatery china designboom
tea break area on the second floor is placed next to the windows for visual harmony

minggu design bamboo's eatery china designboom
teahouse on the third floor is set as a more intimate meeting space

minggu design bamboo's eatery china designboom
visual intersection on the third floor corridor 

 minggu design bamboo's eatery china designboom
the walkway centralizes the entire space of the third floor

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news