mork-ulnes architects constructs californian winter retreat for a family of 15 mork-ulnes architects constructs californian winter retreat for a family of 15
may 15, 2016

mork-ulnes architects constructs californian winter retreat for a family of 15

mork-ulnes architects constructs californian winter retreat for a family of 15
all images by bruce damonte

 

 

 

mork-ulnes architects has completed a contemporary retreat in a ski village perched atop lake tahoe’s donner summit in northern california. named ‘troll hus’, the dwelling was commissioned by a retired couple as a second home for their three children and partners, as well as their seven grandchildren. located in the ski resort of sugar bowl, the building sits on a gentle slope at an altitude of 6,800 feet (2,000 meters) in an area where the annual snowfall can exceed 800 inches (20 meters). immersed in alpine forest, the design responds to the owners’ desire for a secluded refuge offering a constant connection with the natural environment.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
the retreat is located in a ski village perched atop lake tahoe’s donner summit

 

 

 

we call the house troll hus, with a reference to the otherworldly beings in norse mythology and scandinavian folklore that are said to dwell in remote mountains,’ says architect casper mork-ulnes, whose norwegian origins influenced the way he conceived the log cabin-inspired design. the building’s compact footprint seeks to tread lightly on the forest floor, capturing filtered views of the surrounding landscape. the concept is that of a suspended tree house that seamlessly blends with its surroundings.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
the dwelling was commissioned by a retired couple as a second home

 

 

 

the traditional alpine chalet form has been lifted using a concrete plinth to protect it from snow. influenced by the prevailing wind-drift direction, the east-west orientation also shields the building from the street and from a popular cross-country trail to the north, while directing views to a private nearby creek and forest beyond. furthermore, the plan reduces glazing along the entirety of the northern façade, where bathrooms, closets and storage spaces are found. in order to maximize solar exposure, the south of the building contains the main living and communal spaces.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
the design provides a secluded refuge, offering a constant connection with the natural environment

 

 

 

the concrete plinth allows inhabitants to use the protected base as a changing and storage room for ski gear. the second floor thus effectively becomes the house’s entry level, accessible both through the enclosed staircase on the first floor and, in the summer, through an external staircase that leads to the southern terrace. the three adult children’s bedrooms and bathrooms, as well as the bunk bedroom for the seven grand children and its bathroom, are located on the second floor.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
the open-plan living room is wholly glazed toward the west and south

 

 

 

the grandparents’ master bedroom and the communal living area, where the family members spend most of their time, are positioned at the uppermost storey. complete with a kitchen, the open-plan room is wholly glazed toward the west and south, opening up the interior to the outdoors. an open staircase, flooded with sunlight entering through an overhead aperture, connects all three levels of the house. a second skylight sits directly above the dining table, creating a focal point and highlighting the sculptural angles of the lyed douglas fir ceiling.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
primary living accommodation is found at the uppermost storey

 

 

 

designer lexie mork-ulnes — and also the wife of the architect — was responsible for the home’s interiors, which are completely wrapped in warm wood. custom-made furniture was designed specifically for the project, including the dining table bench and bar stools. the scheme’s exterior is clad in 2×4 solid timber, coated in black tar. this traditional norwegian technique, which dates back to the medieval stave churches, helps protect the wood from weather and insects.

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
a skylight sits directly above the dining table, creating a focal point

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
the building sits on a gentle slope at an altitude of 6,800 feet (2,000 meters)

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-02
annual snowfall in the region can exceed 800 inches (20 meters)

 

drawings

 

project info:

 

name: troll hus
location: sugar bowl, norden, california
architect: mork-ulnes architects
project design team: greg ladigin, anatoly starr, lexie mork-ulnes, casper mork-ulnes, kyle anderson
interior and furniture design: lexie mork-ulnes interior design
structural engineer: gabbart & woods structural engineers
civil engineer: ferrell civil engineering
general contractor: barth construction

 

site size: 17,500 sqf (1,625 sqm)
first floor area: 471 gross sqf (43 sqm)
second floor area: 1,487 gross sqf (138 sqm)
third floor area: 1,372 gross sqf (127 sqm)
total floor area: 3,330 gross sqf (309 sqm)

 

exterior cladding: douglas fir
exterior wall treatment: tar
interior walls: plasterboard / drywall
interior ceilings: douglas fir and plasterboard / drywall
floors: douglas fir
lighting: custom recessed LED striplight
windows and exterior doors: douglas fir with aluminum cladding at exterior
roofing: metal
cabinetwork: douglas fir
structural system: wood framing over concrete slab and walls at ground level

 

schematic design: february 2013
construction start: july 2013
completed: january 2016
photography: bruce damonte

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news