in shanghai, architecture and design studio neri & hu has completed a new theatre on the site of a building that dated back to the 1930s. over the decades, the previously existing structure had been modified with a number of insensitive renovations, a process which had removed much of its original character. ‘the resulting building as we found it had become a pastiche of various styles and programmatic uses,’ explains the design team.

neri hu new shanghai theatre
all images by pedro pegenaute

 

 

in response, neri & hu wanted to restore a sense of clarity and unity, seeking to create an architecturally significant building that would provide the city with a lasting landmark. the design draws on the theatrical acts that take place inside it, with interior and exterior atria conceived as a sequence of dramatic scenes. visitors experience a variety of spatial and lighting configurations as they move through the space, a series that intensifies as you enter deeper into the building. 

neri hu new shanghai theatre
entry to the theatre is set back from the sidewalk

 

 

carefully positioned apertures take advantage of the site’s changing light conditions, resulting in a constantly shifting environment. to add a further sense of intrigue, artificial lighting mimics these conditions during evening hours. fluted bronze walls, reminiscent of theatre curtains, not only guide guests inside the building, but also provide a dramatic contrast with the heavy stone used elsewhere.

neri hu new shanghai theatre
the scheme offers an important area of public space

 

 

entry to the theatre is set back from the sidewalk in order to create an area that provides shelter from the elements. conceived as a covered plaza, this part of the scheme offers an important area of public space that allows passersby to experience the grandeur of the building, with or without a show ticket.

neri hu new shanghai theatre
carefully positioned apertures take advantage of the site’s changing light conditions

neri hu new shanghai theatre
fluted bronze walls guide guests inside the building

neri hu new shanghai theatre
bronze provides a dramatic contrast with the stone used elsewhere

neri hu new shanghai theatre
visitors experience a variety of spatial and lighting configurations

neri hu new shanghai theatre
the walls are reminiscent of theatre curtains

neri hu new shanghai theatre
the building draws on the theatrical acts that take place inside it

neri hu new shanghai theatre
lighting is suspended above the reception area

neri hu new shanghai theatre
bronze walls feature integrated lighting

neri hu new shanghai theatre
illumination enters through overhead skylights

neri hu new shanghai theatre
the use of stone is continued deep into the building

 

 

project info:

 

name: new shanghai theatre
location: shanghai, china
type: architecture renovation and interior design
interior architect & interior designer: neri & hu design and research office
design period: october 2012 – november 2016
gross area for renovation: 845 sqm
program: theatre
special features: theatre, black box theatre , exhibition area, auditorium, lobby, public building, entry plaza, stage, sky light, box office

 

design team:
principals in charge: lyndon neri & rossana hu
associate: ziyi cao
senior associate: tony schonhardt
senior architecture designer: lei zhao
senior project manager: fongwin huang
architecture designer: yifei lu
associate in charge of product design: nicolas fardet
senior product design: xiaowen chen
associate in charge of graphic designer: christine neri
senior graphic designer: siwei ren
graphic designer: haiou xin

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news