scattered across the mountainous terrain of matarraña in eastern spain, the solo houses are the brainchild of french developer christian bourdais. the initiative asks a new wave of young, yet established architects — including sou fujimoto, johnston marklee, and didier faustino — to populate the landscape with small resort-style dwellings. following pezo von elrichshausen’s completed design in 2013, belgian studio office KGDVS is the latest practice to unveil its remote residence.

office KGDVS solo houses
the scheme is sited on the edge of a plateau overlooking the mediterranean sea
image © bas princen (also main image) / all images courtesy of solo houses

 

 

commonly referred to as the ‘tuscany of spain’, matarraña’s mediterranean landscape is filled with medieval villages, crystalline rivers, and ancient olive trees. it is against this backdrop where kersten geers and david van severen have built ‘solo office’. ‘since the surrounding landscape is so impressive, we felt architecture should be invisible, merely emphasizing the natural qualities of the surroundings,’ explain the architects.

office KGDVS solo houses
the property is topped with a simple circular roof spanning 40 meters in diameter
image © bas princen

 

 

sited on the edge of a plateau overlooking the mediterranean sea, the property is topped with a simple circular roof spanning 40 meters in diameter. this canopy is supported by four straight rows of eight columns — a construction method that delineates four areas that can be inhabited with varying degrees of protection. the outer edge of the circle features large stretches of curtain that can be pulled across to provide sweeping views.

office KGDVS solo houses
the house has been designed to be as unobtrusive as possible
image © bas princen

 

 

in total, the plot measures over 90,000 square meters, however only 550 square meters are occupied by the structure itself. the interior program is divided between the four segments, comprising a living house, a sleeping house, a guest house, and a pool house. the circular patio found at the center of the scheme includes a garden with a carved swimming pool.

office KGDVS solo houses
four living areas can be inhabited with varying levels of protection
image © bas princen

 

 

the project’s technical infrastructure — photovoltaic panels, water tanks, and generators — is presented as sculptural objects perched atop the building’s roof. the textures for these objects were chosen by painter pieter vermeersch. meanwhile, the curvature of the house also inspired the mobile stool-lamp hybrids by artist richard venlet and the mesh chaise longue conceived by muller van severen.

office KGDVS solo houses
the four segments comprise: a living house, a sleeping house, a guest house, and a pool house
image © bas princen

 

 

in ‘solo office’ we want to investigate how much you can take away from the idea of a ‘house’ and still make a proper place for living; to make a house that almost disappears,’ says office KGDVS. ‘the context was ideal for this endeavor, as the site is marvelous and imposing. the very idea of inhabiting the site seems to us an exercise in making as little house as possible, to be able to live in this beautiful piece of nature without constraints, without boundaries between the ‘house’ and the nature surrounding it.’

office KGDVS solo houses
curtains have been used to provide privacy when required
image © bas princen

office KGDVS solo houses
the dwelling’s sleeping quarters
image © bas princen

office KGDVS solo houses
the mesh chaise longue has been conceived by muller van severen
image © muller van severen
see more of the project on designboom here

office KGDVS solo houses
thonet chairs surround the dining table

office KGDVS solo houses
the project’s technical infrastructure is presented as sculptural objects

office KGDVS solo houses
only 550 square meters of the plot are occupied by the structure
image © bas princen

office KGDVS solo houses
the house is located in the mountainous terrain of spain’s matarraña region
image © bas princen

 

 

 

project info:

 

location: polygon 13, parcel 381, cretas, province teruel, spain
dates: 2014-2017
plot area: 92,889 sqm
built area: 550 sqm
client: christian bourdais
architects: office KGDVS
associated architects: diogo porto architects
collaborator: jan lenaerts
artist intervention: pieter vermeersch

 

contractor: construccions ferras prat, sl
structural engineer: laguens arquitectos asociados, sl
technical architect: alfonso arrufat
installations: alex montañes – montañes instalaciones
façades: de clercq
constructive system: steel frame and reinforced concrete
exterior finishing: extruded aluminum and polycarbonate panels, glass, polished stainless doors, exposed concrete ceilings, colored concrete floors
interior finishing: polycarbonate panels, glass, polished stainless doors, dyed wood ceilings, colored concrete floors

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • A very innovative design concept for a very atypical immersive house.

    Dalm says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news