OMA modifies and expands cai guo-qiang's new york headquarters
OMA modifies and expands cai guo-qiang's new york headquarters
jan 21, 2016
OMA modifies and expands cai guo-qiang's new york headquarters


OMA modifies and expands cai guo-qiang’s new york headquarters
all images by brett beyer / courtesy of OMA

 

 

 

known for his flaming sky ladder and collection of 99 sculptural animals, chinese contemporary artist cai guo-qiang has recently had his downtown new york studio renovated by renowned architecture firm OMA. set inside a traditional brownstone building, the design team — led by shohei shigematsu — spatially reorganized the studio around a central courtyard, referencing traditional chinese building layouts. the former schoolhouse was originally constructed in 1885, and currently serves as cai’s personal headquarters for both exhibitions and receptions.

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-02
the former schoolhouse building serves as cai guo-qiang’s personal headquarters

 

 

 

OMA’s response carefully intertwines existing details with contemporary materials. many historical elements belonging to the school have been kept. these include the red door, which continues to serve as the main entry, the structure’s original brick and stone masonry, and existing iron stair railings and treads. these components now sit alongside materials such as translucent resin and wood, which emphasize the character of the historic building within the updated space.

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-03
the structure’s original brick and stone masonry has been preserved

 

 

 

the double height expanse of the exposed brick wall provides additional display space for cai’s artwork, complementing the dedicated exhibition areas. the two main galleries, the west and east ateliers, are both fully accessible from the courtyard, and are enhanced by natural light.

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-04
two ateliers are fully accessible from the courtyard

 

 

 

vertical and horizontal connections between the studio and its context and within the building itself are created through a few key interventions,’ comments OMA. ‘the original, wedge-shaped courtyard is extended to the street front, defining a new, larger courtyard that spans the full extent of the site. this expansion creates a literal and conceptual extension of the neighborhood’s urban fabric to the interior programs.’

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-05
a constant relationship has been established between inside and outside space

 

 

 

the scheme features a resin wall that spans both levels along the courtyard edge, acting as a central spine distributing natural light. this system is constructed with integrated lighting and mechanical infrastructure, incorporating storage, display, and work space at various points along its length. as well as distributing light horizontally and vertically, glass panels optimize the distribution of light and air.

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-06
the atelier features a translucent resin wall

 

 

 

‘a series of distinct vertical connections from the street level illuminate the cellar level below,’ commented lead designer, shohei shigematsu. natural light from the courtyard filters down through a series of light wells composed of walkable glass panels and a reflective bamboo vault. inside, a central stairwell provides circulation to the lower level, as well as a double-height display space. an existing structural vault was repurposed as a periscope, offering views to the street via a mirrored desk in the library.’

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-07
individual details have been restored and incorporated

 

 

 

rooms have been furnished and added in order to adapt to an array of functions, such as meetings and events. more intimate and private spaces which reference eastern philosophies have also been incorporated. a tea room featuring tatami mats is oriented so that guests face the outdoors — towards the diffused silhouette of the bamboo planting within the courtyard. this further strengthens the importance of linking the programmatic relationship to both nature and landscape.

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-08
the stairway includes original iron stair railings and treads

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-09
the cellar below ground level

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-10
an existing structural vault has been repurposed as a periscope, offering views to the street

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-11
the library with artist cai guo-qiang sketching

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-13
the tea room features tatami mats oriented so that guests face the outdoors

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-12
bamboo planting within the courtyard

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-14
the studio is housed inside a former new york schoolhouse

OMA-cai-guo-qiang-studio-renovation-new-york-designboom-X
exploded axonometric showing the studio’s layout

 

full article here

 

 

project info:

 

architects: OMA
partner-in-charge: shohei shigematsu
project architect: scott abrahams
team: ted lin, lawrence siu, ian mills, matthew austin, hanying zhang, nick demers-stoddart, cass nakashima, sean billy kizy

 

executive architect: shiming tam architect PC
structural engineer: robert silman associates PC
MEP engineer: plus group consulting engineering PLLC
lighting consultant: tillotson design associates/ dot dash
contractor: P&P interior inc.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture in the US (189 articles)