original design studio: the power station of art
original content
nov 12, 2012
original design studio: the power station of art


‘power station of art’ by original design studio
exhibition space

 

 

following-up the 2010 shanghai expo, the ‘power station of art’ is a renovation and expansion project based on the pavilion
of future which previously was the nanshi power station built in 1985. nowadays, the building has become a well-functioning
and artistic public platform.
 

developed by original design studio, the project ceases the station’s magnificent industrial mission in a historically narrative way.
the design process lasting for six years has witnessed the building’s transformation from a giant electric machine to a powerful
engine promoting culture and art. the accomplishment of the conception would greatly change the inherent structure of the city and
country’s art field. the power station of art (for contemporary art), china art palace (for modern traditional art), and shanghai museum
(for ancient art) will complement each other and create a more integral structure in exhibition field for shanghai.
 

 


preexistence and present

 

through a controlled intervention, the project aims to keep the building’s existing spatial order as well as industrial characteristics.
it also attempts to show the temporal span by placing the new and the old together. it shows hospitable attitude to the city and it also
blurs the boundary of leisure space and exhibition space, changing the traditional relationship between the visitors and the exhibits.
the strategy successfully transforms visiting behaviors to a part of daily lives.

the project interprets the deep relationship between human and art through diverse and complex cultural expression. it also decomposes
the traditional single-visiting-path system, and opens multiple-paths system for visitors, creating many possibilities for art exploration.

 

 


view from the south side

 

 


old chimney and new building

 

 


the bridges link the museum and chimney

 


public platform

 

 


through a controlled intervention, the project aims to keep the building’s existing spatial order as well as industrial characteristics

 

 


attempts to show the temporal span by placing the new and the old together

 

 


public space

 

 


public space

 

 


exhibition space

 

 


plan&elevation&section

architect: original design studio (zhang ming / zhang zi)
design team: zhang ming, zhang zi, ding kuo, ding chun, sun jialong, wang zhigang, zhang hao
location: huayuangang rd, huangpu district, shanghai, china
design: 2011/3-2012/5
completion: 2012/9
building area: 38000㎡
photographer: zhang siye, zhang ming, wang yuan 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.
see more project submissions from our readers
here.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library