otto medem arquitectura: el viento residence, madrid
original content
feb 21, 2013
otto medem arquitectura: el viento residence, madrid


‘el viento’ by otto medem arquitectura, madrid, spain
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia
all images courtesy of otto medem arquitectura

 

 

‘el viento’ residence came to be as the result of spanish architect otto medem’s explosive connection to the site upon its discovery. its location on an
escarpment in the mountainous villalba area with unabated views of madrid’s mountain range, medem’s practice, otto medem arquitectura,
used the site’s natural contours and spectacular sight lines to dictate the arquitectonic qualities of the house as a sequence of discoveries as one
moves from room to room. an embracing entrance into the site with concealing white walls dulls the senses before enjoying the fragments of views
offered from the interior through the various lenses that frame different parts of the landscape. formally speaking, the dwelling consists of shards
of planes that seem to erroneously stretch across the site dynamically colliding into one another resulting in playful nooks and overhangs giving
depth to the light and shadows that hide around every corner. the protruding geometries are in reality strategically placed and sized for light or
views that become part of the quotidian events of life.

 

the entrance foyer is like a pivot that expresses an unexpected vertical space and provides a clear set of options for circulating through the radiating
wings of the house. organized around three levels, the upper floor contains the master bedroom and bathroom, the main level on grade houses the
kitchen, living room, garage, and smaller bedrooms, and the most social area partially embedded into the site offers access to a living area, sauna,
steam room, indoor spa and exterior swimming pool. an imposing boulder found intruding in the middle of the plot was not removed and instead
made into a uniting element around which leisure activities are organized, making its presence in the inside as much as the outside and acts as a sort
of base around which the dwelling develops. originally designed as a direct result of the site, the post-construction project embraces and enhances
the experience of the surrounding natural elements.

 

 


entrance
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


view from the mountainside
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


housing elements extend into the landscape
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


(left) nooks created by the intersection of planes
(right) overhangs and cantilevers create areas of shade
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


back deck and pool with integrated boulder
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


poolside veranda
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


front entry
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


windows up high bring in plenty of daylight
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


bright inteiors and reflective hardwood floors
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


kitchen
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


upstairs bedroom
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


stair well with slivers of intense natural light
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


anteroom to the indoor steam room
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


boulder integrated into the design
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


steam room
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


protruding geometries accented with artificial lighting
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


back yard and the nearby town in the distance
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 


view from the central boulder and swimming pool
image © antonio terron, otto medem de la torriente and luis h. segovia

 

 

 


floor plan / level 0

 

 


floor plan / level 1

 

 


floor plan / level -1

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 


elevation

 

 


concept sketch

 

 

 

 

 

 

project info:

 

 

architect: otto medem de la torre
collaborating architects: carlos bernardez agrafojo, laura portillo rodriguez
technical architect: andres garea noguerol
structural calculations: JCR
construction: jesus gomaz amoros
extension builder: peter jozsa
landscape architect: GAP 3
lighting: anos luz
location: collado, villabla, madrid, spain
area: 839.84 m2

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library