paul bernier's timber dwelling winds through the canadian woodland
paul bernier's timber dwelling winds through the canadian woodland paul bernier's timber dwelling winds through the canadian woodland
oct 29, 2015
paul bernier's timber dwelling winds through the canadian woodland


paul bernier’s timber dwelling winds through the canadian woodland
all images by adrien williams

 

 

 

located in a rural area 90 minutes outside of montreal, this single-storey lakeside house has been designed by canadian architect paul bernier. named ‘house on lac grenier’, the dwelling is entirely clad with vertical cedar slats, weatherproofed to protect the property from the region’s severe climatic conditions. the form of the home responds to its woodland setting, mediating the undulating terrain and bending around exiting trees.

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the design mediates the undulating terrain and bends around exiting trees

 

 

 

on approach, the building appears as a mostly opaque volume that follows the contours of the site. a narrow opening in the envelope invites visitors inside where along the southern facade, the volume of the house opens up to let in light and views. the property then makes its final turn, orienting itself towards a clearing in the woods that offers a view of a passing stream. on the north side, smaller openings frame perspectives of the surrounding landscape and afford the building’s occupants carefully chosen vistas. atop the green roof, a small treehouse-like room looks out across the site.

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the dwelling is entirely clad with vertical cedar slats

 

 

 

once inside, visitors are greeted by a large hickory wall unit, shaped to both offer seating and store coats. guests are then directed towards the living space, a large, generously-lit area that culminates in a cantilevered room with a view of the lake. on the south side, the exterior wall makes way for a large glazed surface that opens onto the forest. during summer, the trees create a natural screen to shield the house from heat, while in cooler months sunlight filters through the forest and floods the space with warmth and light.

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the kitchen island is in the center of the space, offering a panoramic view of the surrounding landscape

 

 

 

the large open area is occupied by three wooden volumes: the storage and bench unit in the entrance, a kitchen island, and a television and sound system cabinet. their functions are barely legible, allowing them to remain as abstract as possible in order to emphasize only their form, material, and relationship to one another. the kitchen island is in the center of the space, offering a panoramic view of the surrounding landscape. the entrance unit also screens off the more private areas of the home, guarding access to the bedrooms and the green roof.

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
guests are directed towards the living space, a large, generously-lit area

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the area offers a view of the lake

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
a terrace adjoins the home’s living accommodation

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
atop the green roof, a small tree-house-like room looks out across the site

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the building appears as a mostly opaque volume that follows the contours of the site

paul bernier architecte house on lac grenier montreal canada designboom
the dwelling is located in a rural area 90 minutes outside of montreal

 

 

project info:

 

location: lac grenier, ville d’estérel, québec
architecture: paul bernier architect
architectural team: paul bernier, anick thibeault
structure: calculatec inc. / engineer: alain mousseau
contractor: léonald goyette, general contractor
photography: adrien williams

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.