POPULAR TODAY ARCHITECTURE

pencil office: stereoscopic house
original content
feb 24, 2012
pencil office: stereoscopic house



‘stereoscopic house’ by pencil office in singapore
all images courtesy pencil office

 

 

 

singapore-based pencil office has shared with us images of ‘stereoscopic house’, a multi-storey private dwelling on the flat reclaimed landscape of sentosa island, singapore. taking advantage of the plot’s ideal vantage point, the design extends and distorts a tube-like volume to frame views of the ocean and adjacent golf course while remaining conscious of sustainable living.

 


exterior view from east

 

 

 

flanked on both sides by neighbouring structures, the house opens up towards the front and the back with continuous spans of floor-to-ceiling glass. a series of perforated shutters on the street facade enable the inhabitants to control both privacy and level of sunlight entering the interior. wrapped in a dynamic wooden skin finished in a herringbone pattern, the roof and upper volume is rendered as a monolithic form that hovers above a translucent base. 

 


street view

 

 


second-storey veranda

 

 

 

taking note of the tropical climate, the design integrates a number of outdoor zones into the organization of the layout: a large third storey terrace generated by an excision in the pitched roof secure views of the neighbouring islands, while a poolside veranda under the cantilevered volume benefits from shading. the language of the perforated screens is continued throughout the house to facilitate natural cross ventilation and daylighting. a series of angular skylights and organically-shaped openings in the ceiling create an ever-changing play of light and shadow. in order to reduce energy demands, the house is equipped with rain harvesting systems, solar hot-water heating, and low-e glazing to prevent overheating for the interior.

 


extruded skylights

 


views of upper volume

 


perforated shutters on street façade

 


view of ocean from roof terrace

 


filtered light through screen

 


extended veranda from living space

 


(left) circulation space

(right) washroom by courtyard

 


openings in ceiling

 


light through screened skylight

 


approach and entrance

 


night view

 


physical models

 


overview

 


section

 


elevation

 


scheme

 


diagram

(1) public/private volumes

(2) view calibration

(3) accommodation of setbacks

(4) accommodation of 50% roof pitch requirement

(5) calibration of roof terrace/courtyard to view

 


solar studies

 


floor plan / level -1

(1) gym

 


floor plan / level 0

(2) living room

(3) dining room

(4) dry kitchen

(5) wet kitchen

(6) courtyard

 


floor plan / level +1

(7) master bedroom

(8) bedroom 2

(9) bedroom 3

(10) garden terrace

 


floor plan / attic level

(11) attic garden terrace
(12) guest bedroom


 
longitudinal section

 

 

project info:

 

size: 607.9 m2
type of construction:
concrete, steel
architect of record: HK HIA & associates
principal designer: erik g. l’heureux
consulting team:
HK hia & associates, TEP consultants,
DMS consulting engineers, PQS consultants

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library