POPULAR TODAY ARCHITECTURE

pierluigi bonomo's sustainable energy box house in l'aquila
original content
aug 20, 2013
pierluigi bonomo's sustainable energy box house in l'aquila


pierluigi bonomo’s sustainable energy box house in l’aquila
all images courtesy of pierluigi bonomo

 

 

 

using nearly zero energy, this house designed by italian architect pierluigi bonomo was built in replacement of a heavily damaged building from the 2009 earthquake in l’aquila, the region of abruzzo in central italy. conceived as a volumetric insertion, the ‘energy box’ is defined by its new solid box perimeter. the conservation of the original building is visible with stone traces in the walls on the first level. the new structure emerges from the ground with the reminiscent pieces gradually disappearing, making way for a new physical and symbolic meaning between the heavy memories of the site’s past and the hope for a stable and better future. acting as a mediation between the two elements, the technologically advanced new house is contained within a compact box volume.

 

the environmentally efficient building puts minimal demand on natural resources due to cleverly integrated renewable energy systems. thermal protection in the winter is provided by larch planks on the exterior cladding, high levels of daylight filter through large slits in the south-side – increasing solar gain in the winter, sliding screens also allow ventilation through the building and solar protection in summer. 

 

 


north view showing the conservation of the original building with stone traces still visible

 

 

the integration of bio-climatic ‘passive’ strategies and ‘active’ systems helps to reduce the heating demand to 7 kwh/m2year. a photovoltaic ventilated facade, displayed on the southeast elevation, is visually contrasting to the natural wood finish in the planks. paying reference to its past the reuse of demolished materials – stones, steel and wooden purlins for outdoor furnishings and the choice of pre-fabricated construction systems help to minimize energy box’s’ environmental load over the course of its future lifetime.

 

 


side elevation showing the sustainable volume’s exterior larch planks that help with the interior thermal properties

 

 


south-west view with sliding screens to allow ventilation through the building and solar protection in summer

 

 


old traces with the connecting new structure

 

 


open facade

 

 


photovoltaic facade

 

 


interior view looking back towards the street (left) gap between the original stone building and the new structure (right)

 

 


solar panels and wood materials detail

 

 


sketches

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

comments policy
LOG IN VIA
login with designboom
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

product library