remix studio proposes con-cave for bamiyan cultural center remix studio proposes con-cave for bamiyan cultural center
mar 15, 2015

remix studio proposes con-cave for bamiyan cultural center

remix studio proposes con-cave structure for bamiyan cultural center
all images courtesy of remix studio

 

 

 

beijing-based practice reMIX studio shared with us their proposal for the bamiyan cultural center in afghanistan. the location for the cultural center holds an important significance in our history, as bamiyan was the valley where east met west along the silk route and so quickly became a strategic location that would harness a growing collection of architectural and cultural artifacts from all the various parts of the world that at one time or another ruled or passed through it. the unique geography of cracked rock formations forming deep grooves and infinitely smaller cavities that have the ability to conceal and reveal at a moment’s notice. the structure, an artificial concrete topography, stems from the existing landscape and mirrors the naturally occurring condition between the man-made and the natural- a contemporary take on the deeply-rooted relationship between solid and void that has existed in the area. 


exterior walkway loosely following the topography before becoming subterranean

 

 

 

the project proposes not a building, but a public and open infrastructure characterized by the ‘chamber’ and the ‘tunnel.’ the chamber, that is the various determined ‘rooms’ along a continual passage, contain the program set forth by the competition. these chambers are located at different points and along different geographical conditions- some carved out of the ground, others set above grade, while others inhabit some space in between. the ‘tunnel’ consists of the circulation in between- a series of twisting, constricting, expanding, enclosing and exposing pathways carved from the landscape like a complex vein cutting through the mountainside connecting the halls.


view of the exterior of the structure and the various levels

 

 

 

every linear meter of the structure is an entirely unique experience marked by diverse lighting, volumetric, and scenic conditions, just as the traditional cave dwellings that define the site’s vernacular. in this way, the building becomes the landscape and vise versa, with no real distinction between the two qualities except for the materials which represent a hard differentiation between the artificial and natural. concrete forms the primary structure, while wood delineates the controlled passageways to the various rooms, and mud bricks make up the peripheral fences and lower partitions.

 

 


in context 

 

 

 

 


various tunnel-like aspects

 

 


gravel walkway between angular concrete walls

 

 


chambers filter indirect light like artificial caves

 

 


theater room

 

 

 

 

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

year: 2015
type: cultural centre competition
size: 2,200 sqm building, 26,000 sqm site area
location: bamiyan, afghanistan

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news