reset architecture realizes zonnewende theatre pavilion in the netherlands reset architecture realizes zonnewende theatre pavilion in the netherlands
nov 02, 2016

reset architecture realizes zonnewende theatre pavilion in the netherlands

 

dutch studio reset architecture has recently completed a multipurpose theatre pavilion in the woods of ‘zonnewende group stay’. the domain of ‘zonnewende’ is part of a natural reserve, located in the netherlands, where once can find dense woods combined with open spaces for sports and play. typically, barracks are used in the woods for theater, musical performances and many other activities. today, a 220 sq.m derelict barrack has been replaced with a 430 sq.m pavilion characterized by a vast hall of 200-seats.

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
reset architecture zonnewende theatre pavilion: bricks subtly resonate the color tones of the soil
(above and main) image © stijn poelstra

 

 

reset architecture has designed the zonnewende theatre pavilion for it to blend with the surroundings but still stand out as a structure apart.
 indeed, the existing buildings on the zonnewende grounds appear to be designed with a certain nonchalence; for example, the presence of different roof shapes gives an arbitrary quality to the space. within this context, it seemed logical for the studio to create a structure with a different roof typology. therefore, reset architecture has presented a twist in their project by reshaping a simple gable roof.

 

a rectangular volume with two gable roofs are cut out at corners so that the building-contour follows the edge of the woods; this allows the pavilion to easily blend with the surroundings. the final result creates dynamic roof lines that generate an interesting optical illusion. in other words, through this technique, one can never experience the full extent of the pavilion.

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
façade with a grandstand, visual reaction to the adjacent asphalt sports field
image © stijn poelstra

 

 

the sensitive approach that reset architecture adopts also shows in the encounter of the facade with the sandy ground; a color gradient in the base brickwork has been created to soften the transition from natural to built. the façade is composed of four brick types, each with its own color scheme, to subtly resonate the color tones from the soil. on the other hand,a grandstand façade was designed with a completely different character; gray colored shades in this section present clear visual connection to the adjacent asphalt sports field.

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
building-contour follows the edge of the woods
image © stijn poelstra

 

 

the theatre pavilion was constructed in a short period of  time — during winter when zonnewende is closed. therefore, lack of time and a limited budget required a pragmatic design. as a final outcome, the pavilion plan has a clear spatial organization composed of two zones: the multipurpose theatre hall and all additional programs. the structure was built with a prefabricated timber frame that is also the birch finishing of the interior.

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
large sliding door and  the laminated wooden construction seen behind
image © stijn poelstra

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
birch finishing of the interior
image © stijn poelstra

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
interior hall: the white timber outer wall folds freely
image © stijn poelstra

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
detail: the entrance is accentuated with a recess which is created by the interlocking of two façades

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
section

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
elevation view of the entrance façade

reset architecture zonnewende theatre pavilion netherlands designboom
elevation view of the grandstand façade

 

 

project info:

 

team: theo mathijssen, bas lavrijssen, lenka hrubá, tess landsman

location: sint-michielsgestel, netherlands

project year: 2016

design period: february 2015 -july 2016
 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    (2 articles)

    architecture news