ron arad architects: ha yarkon street, tel aviv ron arad architects: ha yarkon street, tel aviv
aug 10, 2010

ron arad architects: ha yarkon street, tel aviv

ha-yarkon street, tel aviv, israel by ron arad architects all images courtesy ron arad architects

ron arad architects were invited in mid 2006 to design and develop a new luxury apartment building, situated along the northern reaches of the seafronting ha-yarkon street in tel aviv, israel. it was announced earlier this week that construction of the project will commence by the end of this year.

the site occupies a 1,100m2 ‘L-shaped lot on the corner of ha-yarkon and am-israel-chai streets, and is arranged on a generally east-westerly axis, flanked to the west by ha-yarkon street and the sea promenade beyond.

from a very early stage in the building’s design, it was clear that one of the biggest challenges would be to preserve and maximise the sea-facing façade for each individual apartment, in order to secure an unsurpassed view of the sea, even from the lower floors. in order to achieve this, it was decided that no two apartments would share the front (west) facade, and that each and every apartment, as well as the building as a whole would be designed in such a way as to celebrate the potential and individuality of each apartment.

the arrangement of the building initially took the form of a column of alternating/staggered volumes, each providing either a sea-facing terrace, or a sea facing accommodation, and in such a way granting every apartment full enjoyment of the site. while this arrangement utilised the site’s contextual potential, this proved to be less economic in its use of the available floor area for development. the conceptual development of the design then went through various interpretations and permutations of the initial scheme, finally to arrive at the current ‘three-cone scheme’.

the division of the ‘three cones’ caters for a spacious arrangement of accommodation at every level of the building, from the basements to the rooftop.

the central cone forms the nucleus of the building, and contains the lift and stair core, services risers and the prerequisite communal secure rooms. the south-eastern ‘cone’ accommodates the main entrance and foyer, and together with the cantilevered western ‘cone’ provides the accommodation and public areas. the building is laid out as follows:

basement level 2 – basement level 1 – accommodates 17 parking spaces (accessed via a curved ramp from street level), storage bays for each individual resident, and technical plant rooms.

first floor – second-fifth floors – accommodates a generous spa/leisure centre, comprising a sauna, steam room, treatment rooms, jacuzzi, gym and relaxation lounge. the spa enjoys an additional, dedicated private entrance and stair from street level (for beach access).

sixth floor – roof level  – the only level to accommodate a single apartment. two separate apartments per floor level each with its own terrace, and with a communal garden.penthouse level, with separate pavilion / studio apartment, extensive terraces in all directions and private access to roof. private swimming pool, extensive sun terrace and observation deck. also includes a fenced roof plant.

during the course of design development, three separate teams of engineers were employed to provide advice, analyse, comment, and ultimately verify the feasibility of this ambitious structural concept. the challenge of facilitating the 20m cantilever was compounded by the architects wish for the structure to interfere as little as possible with the internal arrangement of apartments. therefore earlier solutions involving diagonal cable braces and cage-like column arrangements were abandoned in favour of innovative post-tensioning cables buried within the concrete throughout the building. additionally, a deep transfer structure embedded within the second floor slab and a deep lateral beam at roof level, form the lower and upper limits of a compressed structural system, transferring loads via the monolithic concrete shells which form the back of each apartment.

floor plan

project info: 2006-ongoing client: mr sami marziano project objectives: luxury residential project on tel aviv’s beach promenade net area: 5,500 m2 executive architect: avner yashar architects structural engineer: doron shalev engineering ltd

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news