schoolhouse in grono by raphael zuber schoolhouse in grono by raphael zuber
feb 05, 2013

schoolhouse in grono by raphael zuber

‘schoolhouse in grono’ by raphael zuber, grono, switzerland

image © javier miguel verme

all images courtesy of raphael zuber

 

 

using the geometry of a square inscribed in a circle, raphael zuber’s first built work is an elegant assertion of architectural wonder on the quiet swiss landscape. in his winning competition entry for a school and kindergarten, zuber envisioned a building of quadrate proportions that interacted with the sloping green landscape of a public square in the bucolic town of grono. the realized building makes manifest a garden as a circular crater,overgrown with flowers and walnut trees that doubles as a play area for kindergarteners. the building stands in the middle of the garden with a rising bridge that quietly curves into the first floor.  the concrete slabs that make up the structure are brown pigmented in situ to match the local soil and are further subdivided with non-load bearing elements. the physical presence of the concrete borders on delicate given the euclidean cutouts that further multiply the layers of geometric inscriptions.  the symmetrical plan allows each floor to be oriented in all directions, all vertically linked with geometrically identical quarter ellipses. these ninety-degree arches are tied by pre-stressed cables, their loads subsequently transferred to central bearing points. the structural slabsseem to lift from the center of each face of the building, giving the school an air of simultaneous lightness and heaviness. the visual effect is one of kahn-like proportions and a monumentality that reverberates through the landscape.   their is a richness to an architecture this honest– direct in materials and unabashed in its problem solving. the space begins to evoke the intangible qualitiesof magnificence and complexity.

 

 

 

the schoolhouse stand in the middle of a public square

image © javier miguel verme

 

 

the mountains that cut through grono divide switzerland and italy in addition to framing the schoolhouse

image © javier miguel verme

 

 

the interior volumes seem carved out of solid forms, yet afford geometric glimpses into the landscape

image © javier miguel verme

 

 

the areas between the rotated arches let in curved slats of countryside and plenty of natural light

image © javier miguel verme

 

 

construction view of the slab and cable system of the arches

image © raphael zuber

 

 

site plan

 

 

section

 

 

floor plan level – 1

 

 

floor plan level 0

 

 

floor plan level 1

 

 

floor plan level 2

 

 

conceptual diagram

 

 

 

project info:

 

 

country +start/end date: grono, switzerland, january 2008-august 2011use: schoolhouse and kindergartenclient: comune politico di 6537 gronoarchitect: raphael zuber, churcollaborators: david gianinazzi, kosuke yutaniproject manager: thomas melliger – bauplanung, zürichconstruction supervisor: devis Bruni and giulio cereghetti, mesoccostructural engineer: patrick gartmann (conzett bronzini gartmann AG, chur)landscape architect: 4D AG landschaftsarchitekten, bern

  • Lou Kahn would be proud to see this. It is encouraging that someone is actually following his legacy. Wonderful project.

    Kenneth von Roenn says:
  • Beautiful. I thought of Kahn too. What an inviting learning environment, and situated so elegantly at the center of a community. Love the warm brown color of concrete.

    Mort D'Urban says:
  • <3

    juliano says:
  • superb! kahn and lloyd wright many evocations stunningly resolved. well done

    nicola loder says:
  • sono perplesso….non mi convince molto oltretutto con il tetto piatto…..sfido a rivederla questa costruzione fra 50 anni

    sergio says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news